Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Jávor András
Gyógynövénnyel és növényi hatóanyaggal kezelt takarmányok és élelmiszer alapanyagok minőségi jellemzése kémiai analitikai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Jávor András
helyszín (magyar oldal): DE MÉK
helyszín rövidítés: A/52


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszerek élvezeti értéke az illat, aroma komponensek valamint az ízeket meghatározó összetevők erős függvénye. A PhD munka célja az, hogy kiválasztott élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok élvezeti értéket meghatározó illó és nem illó komponensekből egy jellemző profilt, „ujjlenyomatot” hozzunk létre, amit autentikus források felhasználásával adatbázisba szervezünk. Ezeknek az ujjlenyomatoknak az elemzésével objektív mérési eredményekkel támasztjuk alá más, a szabványos mérések eredményeit az élvezeti értékek megállapításához.
A feladatoknak elvégzéséhez kétféle élelmiszer analitikai területet veszünk igénybe.
1. Az illó komponensek elemzése gázkromatográf-tömegspektrométer rendszeren történik, a gázkromatográfiás elemzéseket két-dimenziós készüléken tervezzük elvégezni a nagyszámú komponens jelenléte miatt. Ezeknek az eredményeit felhasználva statisztikai módszerek alkalmazásával a jellemző komponenseket, vagy az adott pálinkára meghatározó módon jellemző komponens arányokat tervezzük megállapítani. Kapcsolatot építünk ki a legnagyobb magyar termelőkkel, és azok autentikus mintái képezik az alapot a minőségi paraméterek meghatározásához. Ebben a témában támaszkodunk a meglévő nemzetközi kapcsolatokra (Ír Whisky Laboratórium, Pozsonyi Egyetem, valamint a gyártók által üzemeltetett alkalmazástechnikai laboratóriumok – Gerstel, LECO).
2. A nem illó komponensek elemzése folyadékkromatográf-tömegspekrométeren történik, amellyel a feldolgozás, tárolás, utókezelés hatását elemezzük. Az utókezelések többféle komponenssel gazdagítják az élelmiszereket, színanyagok, és az ízt módosító komponensek kerülnek a termékbe. Ezzel kapcsolatban jelenleg csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre, ezért ezt a kutatási terület újdonságnak számít.
A munka előzménye a FOODLAB Kft. által az ÉAOP-1.1.3-12 számú pályázatban végzett kutatás-fejlsztési tevékenység. A téma kidolgozása során el kell sajátítani az említett technikák alkalmazását, az elemzésekhez szükséges mintaelőkészítési módszereket ki kell dolgozni, a nem illó komponensek esetében az elemzési módszereket ki kell fejleszteni, végül a statisztikai kiértékelést kell elvégezni.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-04


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )