Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Reismann Péter
Phenylketonuria felnőttkorban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Reismann Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A phenylketonuria (PKU) egy monogénes autoszomális recesszíven öröklödő anyagcsere-rendellenesség, amelynek során a phenylalanin-hidroxiláz (PAH) enzim alacsony aktivitása miatt a phenylalanint a szervezet nem képes megfelelő mértékben lebontani. A phenylalanin-hidroxiláz enzim katalizálja a phenylalanin-tirozin átalakulást. A PAH enzim megfelelő működéséhez tetrahidro-biopterin kofaktor szükséges. Az enzimhiba esetén tirozinhiány alakul ki, és a felszaporodott phenylalanin phenylketonokká metabolizálódik. A PAH enzimet kódoló gén a 12-es kromoszóma hosszú karján található (12q22-q24.1), mai ismereteink szerint több, mint 400 betegséget okozó mutációja ismert. A betegséget okozó mutáció határozza meg a PAH enzim aktivitását, a phenylalanin tolerancia mértékét.
Az enzim aktivitás csökkenésének mértéke széles határok közötti betegség megjelenési spektrumot ad.
A phenylalanin nagy, neutrális aminosav, amely az agyba egy speciális transzporter segítségével jut át a vér-agy gáton (large, neutral amino acid transzporter: LNAAT). A kórosan emelkedett koncentrációjú phenylalanin telíti a transzportert, felszaporodik az agyban, ezzel egyrészt gátolja a vér-agygáton más, nagy molekulájú, szükséges aminosavak átlépését, másrészt toxikus hatással bír az agysejtekre.
Kezeletlen esetben a születéskor egészségesnek tűnő újszülőtt később jelentős egészségkárosodást szenved, amelynek egyik központi jelensége a progresszív, nem reverzibilis agykárosodás. Hiperaktivitás, koncentrációzavar, mentális retardáció, tanulási zavarok, emocionális instabilitás, tremor vagy akár epileptiform rohamok jelentkezhetnek a túlzott agyi phenylalaninszint, és a következményes dopamine/triptofán-alapú neurotranszmitter hiány következtében. Az agyon kívül más szerveket is érint a kóros hyperphenyalalaninaemia, mint a bőr (odor, fokozott aknehajlam, ekzema, csökkent pigmentáció), pajzsmirigy, csontrendszer, emésztőrendszeri hormonszintek.
Ma a PKU standard kezelése az élethosszig tartó phenyalanin szegény diéta és emelletti aminosavpótló tápszeres terápia. Egyéb, alternatív kezelések irányába széleskörű kutatás, klinikai vizsgálatok folynak. A phenylketonuriát az orvostudomány mai álláspontja szerint csak májátültetéssel lehetne meggyógyítani, amely azonban ma még nem egy reális alternatíva. Folyamatban vannak enzimpótló klinikai vizsgálatok, amelyek lehet, hogy a jövő kezelési lehetőségét rejtik.
A phenylketonuria része az újszülőttkori tömegszűrésnek. Magyarországon 1975-ben vezették be. Viszonylag kevés adat ismert a nemzetközi irodalomban a megszületésük óta kezelt, felnőtt PKU-s beteg állapotáról, komorbiditásáról, várható élethosszúkról, életminőségükről és optimális kezelési stratégiájáról. A jelenlegi kezelési irányelvek inkább alapulnak szakértői véleményeken, mint prospektív vizsgálatok eredményein. Ennek oka az, hogy az elsőként kiszűrt, és születésük óta gondozott/kezelt betegek még csak most vannak a negyedik évtizedükben. Épp ezért kiemelkedő fontosságú minél alaposabb, kiterjedt vizsgálatok, felmérések elvégzése, amely a későbbiekben alapot adhat nemzeti és nemzetközi irányelvek, kezelési/gondozási útmutatók kidolgozásához.

A kutatás célja egy átfogó testi-pszichés-kognitív állapotfelmérés elvégzése a hazai felnőtt PKU-s betegek körében. A vizsgálat kiterjedne a kezeléshez kapcsolódó felnőttkori compliance-re és adherence-re, a PKU okozta felnőttkori szövődmények felmérésére.
Célunk, hogy a gondozott felnőtt PKU-s betegek betegséget okozó mutációit felderítsük. A mutáció, az átlagos phenyalanin és tirozin szint valamint a meglevő szövődmények közötti asszociáció vizsgálata részét képezné a PhD-témának. Ezenfelül kongnitív, szellemi teljesízménymérő vizsgálatot is végeznénk, amelyben a PKU-s felnőttek reakció idejét, problémamegoldó képességét, koncentrációs képességét, gyors döntéshozatali képességét mérnénk fel.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )