Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bacsa-Bán Anetta
A szakmai pedagógusképzés és a szakmai pedagógusok helyzete és perspektívái az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli oktatásban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
neveléstudományok
Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Bacsa-Bán Anetta
helyszín (magyar oldal): "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: OTNDI


A kutatási téma leírása:

A szakmai pedagógusok a pedagógus társadalom speciális csoportját jelentik, hiszen kötődésük kettős: szakmai professziójuk és pedagógiai tudásuk, kompetenciájuk azonos súllyal szerepel tevékenységükben és képzésükben is. A szakmai pedagógusképzésbe belépők száma Magyarországon 2010-től csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a középfokú oktatás szakmai fórumai szakemberhiányról beszélnek. A szakképzés ma strukturális tanárhiánnyal küzd,a szakmai és természettudományos tárgyak esetén nincs, vagy nem megfelelő a pedagógusok képzettsége, végzettsége. A szakképzés pedagógusai ma idősek, a szakmai tanárképzésbe belépők száma évről évre csökkenő tendenciát mutat, a végzettek körében egyre nagyobb számban jelennek meg pályaelhagyók.Jogosan tehetők fel a kérdések: Kik képezik a jövő generációit? Baj van a szakmai pedagógusképzéssel? Baj van a szakmai pedagógusokkal? Képzésük átalakulása, helyük a pedagógusok között, szakmai szocializációjuk vizsgálatra érdemes és különösen a pedagógus pályához való viszonyuk számos kutatási lehetőséget hordoz magában.


Jelentkezési határidő: 2020-11-05


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )