Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Horváth Béla
Irodalompedagógia az új évezredben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
neveléstudományok
Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Horváth Béla
helyszín (magyar oldal): PTE OTNDI
helyszín rövidítés: OTNDI


A kutatási téma leírása:

Ma a világban többféle irodalomtanítási stratégia ismert: a nyelv használati élvezetétől, a szórakozásban megvalósítható önteremtés – önértékelésig, illetve az olvasás és újraolvasás praktikumában megjelenő élményszerző befogadásig. Ezek ma sem az irodalomtanítás elméletében, sem az iskolai praktikumban nincsenek kellő súllyal jelen, nem épülnek be az új tanárok módszertani kultúrájába, hogy adaptívan alkalmazhassák azokat. Az új szemléletű, módszertanú kutatás célja a posztmodern világszemlélet és tapasztalati világ közelítése az irodalom egyes alkotásaihoz és a befogadás folyamataihoz.
A kutatás célja a magyar pedagógiai kultúrához és a magyar oktatási tapasztalathoz közelebb álló, de annál sikeresebb irodalomtanítási stratégiák és modellek megtalálása. Az új tanárnemzedéket bevonva, az ő kulturális anyanyelvüket, szemiotikai beszédmódjukat kamatoztatva kell kidolgozni pedagógiai, tanítási módszereket, amelyek a mai világszemlélettel és a mai medializált nyelvvel adekvátak.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-11-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )