Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Technológiai újítások a gyermekgyógyászat területén

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Horváth Klára
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt években hatalmas mértékű technológiai fejlődés ment végbe a világban, mely egyre inkább begyűrűzik az egészségügy területére is. Ez jelentősen hozzájárulhat már a közeljövőben a gyermekek egészségügyi ellátásához. Okostelefonos alkalmazások segíthetik a diagnosztikát és a monitorozást a távolból. Virtuális valóságban válhat hatékonyabbá a stresszkezelés, a neurorehabilitáció vagy tehetjük élethűbbé a szimulációs gyakorlatokat. Gépi tanulási mechanizmusokon alapuló prediktív modellek segíthetik a rizikóbecslést, adattudomány támogat minket a klinikai döntéshozatalban.

A PhD téma elsősorban három probléma köré koncentrálódik:
1. A gyermekintenzív ellátásban a többparaméteres fiziológiai monitorizálás hatalmas, folyamatos adatmennyiség elemzését teszi lehetővé és kívánja meg a klinikustól, ráadásul gyorsan. Gépi tanulási algoritmusok segíthetik a döntéshozatalt és teremthetik meg a korai beavatkozás lehetőségét állapotromlás előrejelzése esetén.
2. A virtuális valóság immerzív, figyelemelterelő tulajdonságai nagy potenciállal bírnak a gyermekgyógyászatban. A sokszor négy fal közé bezárt gyermek stresszkezelését, motivációját lősegítheti az ezen generációhoz közelálló módszerrel végzett akár pszichológiai, akár fizioterápiás foglalkozások.
3. Az alvás és a cirkadián ritmus sokszor felborul kórházi körülmények között. Ennek automatizált tanulmányozása például kvantitatív EEG elemzéssel lehetővé teszi, hogy feltérképezzük az egyes zavarokban betöltött patofiziológia szerepét, és hogy esetleges intervenciós lehetőségeket dolgozzunk ki.

A PhD téma célkitűzései, hogy gyermekgyógyászati problémák köré
1. újfajta technológiai megoldásokat fejlesszen
2. létező technológiai újításokat adaptáljon
3. tudományos módszerekkel vizsgálja ezen technológiák klinikai értékét.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-11-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )