Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vérzéses lázat okozó vírusok geno- és fenotípusos összehasonlító jellemzése molekuláris és szerológiai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kis Zoltán
helyszín (magyar oldal): Országos Közegeszségügyi Intézet
helyszín rövidítés: OKI


A kutatási téma leírása:

A 4. kockázati csoportba (RG4) sorolt vérzéses lázat okozó vírusok rendszertanilag több családba tartoznak, úgy mint a Bunyaviridae családba sorolt Krími-kongói vérzéses láz vírus, a Filoviridae családba sorolt Ebola és Marburg-vírusok, valamint az Arenaviridae családba sorolt Lassa-vírus és az amerikai vérzéses lázat okozó vírusok (Junin vírus, Machupo vírus, Sabia vírus és Guanarito vírus). Ezeket a kórokozókat magas patogenitás jellemzi, magas az egyénre és társadalomra nézve a kockázatuk, csak a legmagasabb biológiai biztonsági szinten, ún. biosafety level-4 (BSL-4) szinten kezelhetők.
Az egyre növekvő turizmussal könnyebben elérhetővé válnak egzotikus utazások, így importált esetekkel számolni lehet. Elengedhetetlen a diagnosztikus kapacitás kiépítése, a differenciáldiagnosztika felépítése, mind molekuláris, mind szerológiai téren. Kevés kereskedelmi kit van forgalomban, számos diagnosztikai módszer nincs validálva, hiányoznak a „gold-standard”-ok, emiatt nagy jelentőséggel bírnak az in-house módszerek és fejlesztésük, optimalizálásuk, a különböző diagnosztikus technikák (pl. vírusizolálási módszerek) összehasonlítása, a szenzitivitás meghatározása. Az RG4-be sorolt vérzéses lázat okozó vírusokra megfelelő állatmodell egyelőre nehezen elérhető, ezért fontos a vírusok fertőzőképességének in-vitro vizsgálata különböző szövetkultúrákon, különböző vírus törzsekkel és ezek összehasonlítása (például az egyes Krími-kongói vérzéses láz törzsek összehasonlítása). A szöveti és állatmodellekhez történő adaptáció során fellépő változások teljes genom alapú szekvenálással azonosíthatóak. Amennyiben sikerül a vírusokat kísérleti állathoz adaptálni, úgy tanulmányozható a különböző törzsek esetén a fertőzés utáni infektív és non-infektív hordozás hossza a különböző váladékokban és immunológiailag elzárt területeken (pl. ondófolyadék, szem, vizelet), ezáltal feltérképezve az egyén felgyógyulása utáni fertőzőképességét, mely veszélyt jelenthet a társadalomra nézve. Mivel a vérzéses lázakat okozó vírusok esetén hatásos kezelés jelenleg nem vagy csak korlátozottan áll rendelkezésre, így új antivirális hatóanyagok tesztelése is a fókuszpontba helyeződik. A diagnosztikus in-house módszerek beállítása során meghatározott szenzitivitás felhasználásával és nagyszámú minta feldolgozására alkalmas módszerek kidolgozásával, az antivirális hatás mind molekuláris, mind in-vitro szöveti modelleken jellemezhető. Amennyiben valamely vegyület az in-vitro vizsgálatokban hatásosnak bizonyul, úgy állatkísérletben történő tesztelése is elkezdhető. Az állatkísérletekhez etikai engedély beadása szükséges.
Az RG4 kórokozók közül a Krími-kongói vérzéses láz vírusát (CCHF) a Hyalomma marginatum kullancsok terjesztik, ezek a globális felmelegedésnek köszönhetően hazánkban is megjelentek. Amíg a CCHF az állatokban nem okoz számottevő tünetet, addig emberben tünetmentes fertőzést, gyenge, influenza-szerű tüneteket, vagy akár súlyos, vérzéssel járó megbetegedést okozhat. Differenciál diagnosztikai szempontból szükséges a többi, hazánkban is előforduló Bunyaviridae családba tartozó kórokozóval (pl. hantavírusok) való keresztreakció felderítése. Indokolt a lakosság körében, különösen a fertőzésnek kitett dolgozók esetén (pl. erdészek, vadászok), szerológiai alapú pilot surveillance felállítása. Mivel hazánkban más kullancsfajok endémiásak, így fontos lenne meghatározni azok szenzitivitását a krími-kongói vérzéses láz irányába.
A témakiírásban szereplő vírusok vizsgálatai BSL-4 laboratóriumi igényelnek, melyet az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma biztosít.


Jelentkezési határidő: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )