Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Antibiotikum rezisztencia vizsgálatok Gram-negatív baktériumokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szabó Dóra
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A fluorokinolonok és a karbapenemek a széles spektrumú antibakteriális szerek jelentős képviselői. A Gram-negatív multi-drug rezisztens baktériumok (pl.: Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) által okozott nozokomiális fertőzésekben gyakran használt antibiotikumok. Azonban, ezen antibiotikumok használatának növekedésével párhuzamosan a rezisztens törzsek száma is emelkedik. Ez teszi szükségessé a rezisztencia kialakulásának és annak molekuláris mechanizmusának a kutatását. A rezisztens baktériumok szelekciós folyamata magába foglalja a génmutációk kialakulásának gyakoriságát, a mutációk számát és típusát, melyek szükségesek a fenotípusos rezisztencia megjelenéséhez az adott hatékonyságú és koncentrációjú antibiotikummal szemben.
Célunk, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek mintáiból izolált multi-drug rezisztens Gram-negatív baktériumok antibiotikum rezisztencia profiljának meghatározása. Távolabbi terveink között szerepel a törzsek fenotípusos és genotípusos háttérének vizsgálata. Szándékunkban áll meghatározni a béta-laktám és fluorokinolon rezisztens törzsek minimális gátló koncentrációit (MIC) a vizsgált antibiotikumokkal szemben, jellemezni a béta-laktamáz enzimeket az izoelektromos pontjuk, illetve a kinetikai paramétereik (vmax, Km, kcat) alapján; továbbá vizsgálni a külső membrán fehérjék jelenlétét és rezisztenciában betöltött szerepüket. Szeretnénk tanulmányozni a rezisztencia mechanizmusok genetikai hátterét: polymeráz lánc reakció (PCR) segítségével detektálni a különböző béta-laktamázok, a topoizomerázok (a fluorokinolon rezisztenciát meg határozó enzimek), illetve a multi-drug efflux pumpák génjeit, összehasonlítva azokat a génbankokban tárolt szekvenciákkal, új gének, adott esetben mutációk felismerni céljából. Tervezzük, hogy nozokomiális, fluorokinolonokra érzékeny Gram-negatív baktériumokban folyamatos antibiotikum passzázsokkal klinikailag szignifikáns rezisztencia szintet elérve real-time PCR segítségével a különböző gének expresszióját összehasonlítjuk. Tanulmányoznánk továbbá molekuláris epidemiológiai összefüggéseket a multi-drug rezisztens K. pneumoniae, E. coli, P. aeruginosa törzsek között kórházi járványok felderítése céljából.
A nozokomiális infekciót okozó Gram-negatív baktériumok fluorokinolon és karbapenem rezisztencia mechanizmusainak és molekuláris epidemiológiai összefüggésének a meghatározása. Feltételezzük, hogy bizonyos antibiotikumok képesek indukálni a multi-drug efflux pumpákat, melyek kereszt-rezisztenciát okoznak különböző antibiotikum csoportok (fluorokinolonok, karbapenemek és aminoglikozidok) között. Úgy véljük, hogy egyes fluorokinolonok pontmutációt indukálnak bakteriális génekben, így különböző szintű rezisztenciát hoznak létre. A multi-drug rezisztens Gram-negatív baktérium törzsek további vizsgálatai a rezisztencia mechanizmusok alaposabb megismeréséhez, illetve új béta-laktamáz enzimek és multi-drug efflux mechanizmusok felismeréséhez vezetnek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )