Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Károly
HUMÁN RETROVÍRUSOK MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA ÉS SZEREPÜK IMMUNPATHOLÓGIAI FOLYAMATOKBAN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Károly
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A humán immundeficiencia vírus (HIV) által okozott betegség az AIDS a nemi úton átvitt betegségek (STD) egyik legsúlyosabb formája, máig nem gyógyítható eredményesen. A betegség kiváltója a HIV amely a lentiretrovírusok közé tartozik. A pimer fertőzés, a vírus - sejt kapcsolódásának és a vírus replikációs mechanizmusainak molekuláris biológiája sok tekintetben ma már ismert , s ez lehetőséget biztosít a minél eredményesebb therápiás beavatkozások előtt. A HIV betegség a fertőzöttek többségében krónikus formában zajlik, évek telnek el a fertőződés és az AIDS tüneteinek megjelenése között. Ez alatt a klinikailag látens fázis alatt azonban igen sok kóros folyamat zajlik le, amelyek végeredménye az immunrendszer olyan mérvű pusztulása, amely már nem teszi lehetővé a szervezet hatékony védekezését egyes infekciókkal ill. daganatos betegségekkel szemben. Egyre világosabbá válik, hogy a HIV fertőzés pathomechanizmusát nem lehet leegyszerűsített módon egyedül a HIV direkt sejtpusztító hatása révén megmagyarázni. A HIV fertőzés progresszióját elősegítő közvetett mechanizmusok pontosabb megismerése hozzájárul a helyes diagnózis koraibb felállításához, a hatékonyabb terápiás beavatkozás megítéléséhez és adatokat szolgáltat a HIV betegség pathomechanizmusának jobb megértéséhez, ezáltal e nagy társadalmi jelentőségű, súlyos betegség robbanásszerű terjedésének csökkentéséhez.
A kutatási téma során a HIV fertőzés korai fázisát, a vírus-sejt kapcsolódás mechanizmusa /koreceptorok/ és az intracelluláris vírus replikáció szakaszait vizsgáljuk az integrációig: A HIV kemokin koreceptor gén, a CCR5 polymorfizmusa, a deléció és rezisztencia összefüggései, a T-set tróp és a makrofág tróp HIV variánsok különböző kemokin receptor használatának vizsgálata mesterséges HIV pszeudovírusok előállításával, amelyek a klinikai izolátumok vírusburkát hordozzák, de replikáció defektívek.A gyógyszer rezisztens HIV törzsek genotipizálása therápia-naív HIV fertőzöttekben, és molekuláris predikció a lehetséges terápiás javaslatokhoz; a korai replikációs fázist gátló anyagok vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )