Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A máj őssejtek szerepe a máj patológiás folyamataiban és a carcinogenezisben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem I.sz. Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Számos kísérleti megfigyelés igazolja a májban egy olyan fakultatív őssejt populáció létét, melyek képesek a májállomány regenerálására, amennyiben a hepatocyták károsodása ezt szükségessé teszi. Kísérleteinkben ezeket a sejteket vizsgáljuk kísérleti állatokban és klinikai eredetű humán májmintákban.

Kísérleti modellek
Ha 2-acetaminofluorénnel előkezelt patkányokban sebészi parciális hepatectomiát végzünk, a hepatocyták nem képesek osztódni, a máj egy viszonylag szinkronizált és nagyon intenzív ovális sejtes reakcióval válaszol. Az ovális sejtek – az őssejtek leszármazottai – hepatocytává differenciálódva állítják helyre a máj állományát. Ezt a kísérleti modellt alkalmazva igyekszünk tanulmányozni (1) az ily módon zajló regeneráció morfológiai aspektusait; (2) a regeneráció szabályozásában szerepet játszó mechanizmusokat; (3) a regeneratív folyamat hasonlóságait és különbségeit a hepatocarcinogenezissel.
(1) A hagyományos regeneráció során a májat felépítő lebenykék megnagyobbodnak, számuk nem változik. Érfeltöltéses és morfometriai módszerekkel vizsgáljuk, hogyan alakul ki a lebenykés szerkezet az ovális sejtekből. Van-e strukturális, funkcionális különbség (zonális megoszlású enzimek expressziójának vizsgálata stb.) a kétféle regeneráció útján kialakult májszövet között?
(2) Az ovális sejtek útján megvalósuló regeneráció lassúbb a hagyományosnál, azt vizsgáljuk, hogy primer hepatocyta mitogénekkel (pl. trijódtironin) vagy egyéb szerekkel felgyorsítható-e a folyamat? Ha ez sikerül galaktózaminnal előídézett májelégtelenségben nézzük meg, hogy ezzel a módszerrel lehet-e javítani az állatok túlélését? Tanulmányozzuk az innate immunrendszer különböző résztvevőinek szerepét a regeneráció szabályozásában. Retrovirális jelölést követően vizsgáljuk csontvelői sejtek részvételét a májregenerációban ill. hogy ezen sejtek manipulálásával befolyásolható-e a folyamat hatékonysága?
(3) A leírt AAF/Ph modellt dietilnitrozamin kezeléssel kiegészítve májrákot lehet előidézni. A két folyamat összehasonlításával vizsgáljuk, hogy az őssejtekből kialakulnak-e májrákok. Az ovális sejtek különböző időpontokban történt megjelölését (BrdU, retrovírus) követően tanulmányozhatóak az ovális sejtek leszármazottai. Fordítva, az ily módon előidézett májrákokban comparative genom hybridizációval (CGH) igyekszünk jellegzetes genetikai eltéréseket találni. Visszafelé nézve vizsgálható, hogy ezek a génhibák mikor és melyik sejtpopulációban jelennek meg?
Humán máj vizsgálatok.
A humán májakban számos különböző megbetegedésben alakulnak ki részben hasonló, részben eltérő morfológiájú duktuláris reakciók. Feltételezik, hogy ezek egy része megfelel a patkánymájban zajló ovális sejtes reakciónak. A folyamat tanulmányozásának előfeltétele a duktuláris reakciók racionális osztályozása. Különböző betegségekből származó májmintákon végzett immunhisztokémiai vizsgálatokkal igyekszünk ezt a célt elérni. Azokban az esetekben ahol megfigyelhető a duktuláris sejtek hepatocytákká történő differenciálódása, a folyamat részletes morfológiai jellemzésével igyekszünk közelebb jutni a differenciálódás szabályozásának megértéséhez.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )