Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ladányi Andrea
Tumorimmunológia – Tumorinfiltráló immunsejtek szerepe a daganatok progressziójában illetve kezelésük hatékonyságában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Ladányi Andrea
helyszín (magyar oldal): Országos Onkológiai Intézet
helyszín rövidítés: OOI


A kutatási téma leírása:

A mononukleáris infiltrátum jelenléte illetve mennyisége több tumortípus esetén prognosztikus jelentőségű. Különböző sejtpopulációk, elsősorban T-limfociták és dendritikus sejtek infiltrációja összefüggést mutatott a daganatok méretével, stádiumával, áttétképzésével, illetve a betegek túlélésével. Az egyes sejttípusok prognosztikai szerepének meghatározásában jelentősége van az infiltrátum lokalizációjának (intra- ill. peritumorális), a sejttípusnak, és egyes esetekben a tumor illetve a betegek jellemzőinek is. A különböző immunsejt-populációk szerepe az egyes daganattípusokon belül is esetenként ellentmondásos, ami részben sokrétű funkcióikból is adódhat, pl. a tumor-asszociált makrofágok immunológiai funkciójuk mellett az angiogenezis szabályozásában is részt vesznek. Az immunsejtek jelenléte emellett önmagában nem jelenti hatásos immunreakció kialakulását, s így az infiltráció mértéke sem utal egyértelműen az immunválasz erősségére. Ezért az utóbbi időben a funkcionális megközelítés szerepe nő, előtérbe került például a T-sejtek aktiváltsági állapota, valamint a különböző gátló sejttípusok és szabályozó mechanizmusok tanulmányozása.
Vizsgálatainkban a különböző infiltráló immunsejtek, így dendritikus sejtek, T- és B-limfociták előfordulását és aktivitási állapotát, valamint ezeknek a daganatok jellemzőivel és a betegség kimenetelével való összefüggéseit kutatjuk több tumortípus, elsősorban melanóma és fej-nyaki daganatok esetén. Értékeljük különböző immunterápiás kezelésmódok (interferon-alfa, interleukin) hatását az infiltráló immunsejtek mennyiségére és jellemzőire. A vizsgálatokat immunhisztokémiai és áramlási citometriás módszerek alkalmazásával végezzük, primer tumor- és nyirokcsomó-mintákon. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk az őrszemnyirokcsomók – a daganatok elleni immunválasz kialakulásának fő színterei – immunológiai paramétereinek tanulmányozására.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )