Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dabasi Gabriella
Theranosticumok szerepe a neuroendokrin betegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Dabasi Gabriella
helyszín (magyar oldal): SE. Nukleáris Medicina Tanszék
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A theranostics ill. theragnostics angol kifejezéssel egyre gyakrabban találkozunk a nukleáris medicina irodalomban. Mit rejt pontosan ez a szóösszetétel, ami a terápia és diagnosztika összevonásából keletkezett? A nukleáris medicina szerepét hangsúlyozza az in vivo molekuláris képalkotásban. A daganatos ill. a preacancerosus sejtek individuális molekuláris funkciójának, funkcióváltozásának korai megjelenítését az élő szervezetben. A daganatsejtek számos tulajdonsága eltér a normális sejtekétől. A daganat sejtek felszínén ill. intracellularisan peptidek termelődnek, amelyek az ép sejtekben nem, vagy lényegesen kisebb mennyiségben fordulnak elő. Ezek az úgy nevezett targetek lehetnek receptorok, szubsztrátok, antigének, transzporter fehérjék, depositumok.
A targetekhez ún. ligandok kötődnek. Ezeket a ligandokat radioaktív jelölve adjuk vénásan a betegeknek, a target-ligand specifikus kötődés teszi lehetővé, hogy csak szelektíven a daganatsejteket jelenítjük meg a szcintigráfiás felvételeken (SPECT-CT és PET-CT vizsgálattal). A nukleáris medicinában alkalmazott, csak a daganat sejtekhez kötődő radiofarmakonok nemcsak a diagnosztikában jelentenek nagy segítséget hanem a terápiában is.
A diagnosztikában alkalmazott, elsősorban gammasugárzó izotóppal jelölt receptor-specifikus farmakonok, béta-ill. alfasugárzóval jelölve a molekuláris célponthoz kötődve, a daganat sejteket úgy roncsolják, hogy a környező ép szövetek nem károsodnak. Image giuded terápia, jelen esetben a Peptid Receptor Radionuklid Terápia (PRRT) fontos szerepet játszik a neuroendokrin daganatok kezelésben.
A nukleáris medicina vizsgálatokkal keressük a ligandokat, amelyekkel aetiológiai jellemzését adhatjuk a betegségeknek a diagnosztikában, kimutatjuk azt a molekuláris bázist, ahol a terápiás radiofarmakonok hatnak.
A neuroendokrin betegségek molekuláris szintű, target specifikus vizsgálata a nukleáris medicina módszereivel megvalósítható. A 80-as évektől a szomatosztatin receptor szcintigráfia és az MIBG szcintigráfia lehetővé teszi a neuroendokrin betegségek korai diagnózisát, és kiterjedésének feltérképezését. A funkcionális képalkotás lehetővé teszi a daganat molekuláris phenotypusának meghatározását, az úgynevezett „image guided”diagnosztika lehetővé teszi az alkalmazott terápia nyomon követését (perszonalizált terápia), a prognózis megállapítását.
2005 óta történik rendszeresen magyar betegek PRRT-a a bázeli Nukleáris Medicina Klinikán. A kezelés előtt minden esetben Octreoscan vizsgálat történt, korábban a Transzplantációs Klinikán, 2011. január 1. óta a Nukleáris Medicina Tanszéken SPECT/CT segítségével. A betegek klinikai nyomon követése a Semmelweis Egyetem II.sz. Belklinikáján Rácz Károly professzor úr vezetésével történik.
A betegek kontroll vizsgálata is a tanszéken történik. A betegek száma a százhoz közelít,a vizsgálatok száma már több száz. A vizsgálati kérések száma rohamosan növekszik.
A munka célja a szomatosztatin receptor szcintigráfiás vizsgálatok diagnosztikus értékének vizsgálata, a vizsgálatok prediktív értékének meghatározása a kezelés sikerességének előrejelzésében és a terápia nyomon követésében.
Célkitűzések:
A.,: OCTREOSCAN esetében:
1.,Kidolgozni a funkcionális tumor/háttér arány matematikai modelljét: aktivitás arány mérés a szcintigrammon, a CT elváltozások nagyságának és HU értékének tükrében. A daganat volumetriás mérése és a metabolikus (SSRT és MIBG receptor) aktivitás együttes értékelése lehetséges a Nukleáris Medicina Tanszéken a TÁMOP pályázaton elnyert SPECT-CT berendezés segítségével.
2.,Lényeges feladat az értékek változását követni a kezelés hatására ill. a betegség lefolyása során: anatómiai mérések (RECIST) és funkcionális mérések
3.,A későbbiekben PET vizsgálatokkal és diffúziós MR vizsgálatokkal is cél a méréseket kiegészíteni.
3.,Vizsgáljuk a paraméter prediktív értékét a PRRT-ban, gyógyszeres kezelésben, megállapítandó a gyógyszeres szomatosztatin analóggal tervezett kezelés várható sikeressége
4.,Vizsgáljuk a paraméter prognosztikai értékét
5.,Májdominanciájú neuroendokrin áttéti folyamat esetében mérlegelendő a májátültetés elvégzése, amennyiben az extrahepatikus manifesztáció kizárható. A Transzplantációs Klinikán két beteg esetében már követtük a neuroendokrin betegség alakulását májátültetés előtt és után. Hasonlóan hasznos lehet a májáttétek funkcionális jellemzése chemoembolizáció, és RFA eseteiben.
B.,:Napjainkban a neuroendokrin betegségek szomatosztatin receptor szcintigráfiás vizsgálatában az In111-pentetreotide (Octreoscan) a gold standard, de egyre több gammasugárzóval ill. pozitron- sugárzóval jelölt szomatosztatin analóg vegyület kerül forgalomba.
SPECT-CT vizsgálatokhoz méréstechnikai szempontból és sugárterhelés szempontjából is a Tc99m-jelölés az optimális. Számos Tc99m-mel jelölt analógot állítottak elő, ezek azonban receptor kötődés szempontjából különböztek a gold standard Octreoscan-től. Jelenleg lehetőségünk van egy lengyel készítmény klinikai kipróbálásra, amely jó eredményekkel kecsegtet. Ez a Tektrotyd-99mTc-EDDA-HYNIC-TOC.
Tc99m-mel jelölt szomatosztatin analóg vizsgálatokat tervezünk végezni, az eredményeket összevetni (az Octreoscan vizsgálatokhoz hasonlóan a viabilis tumorszövet meghatározáshoz a SPECT-CT berendezés segítségével a CT és a funkcionális képalkotást együttesen alkalmazni).
A funkcionális tumor/háttér arány számítást a Tektrotyd-del végzett vizsgálatokon is elvégezzük, ill. a fiziológiás szerveloszlást vizsgáljuk.
C.,:Tervezett állatkísérletek:
Az OSSKI-val együttműködésben vizsgáljuk a szomatosztatin receptorok expresszióját és szerveloszlást spontán beteg daganatos állatokon és egészségeseken.
D.,:Az MIBG aktivitásfelvételt vizsgáljuk neuroendokrin betegségekben, elsősorban radiójód MIBG terápia indikációjának felállításában. Összehasonlítjuk a szomatosztatin receptor expressziót és az MIBG felvételt a neuroendokrin betegségek különböző alcsoportjaiban pl. :MEN szindrómákban.
Dr. Dabasi Gabriella

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )