Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Boros Mihály
Mitokondriális gyógyszerkölcsönhatások klinikai és kísérleti elemzése emésztőrendszeri betegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Boros Mihály
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) mitokondriumra gyakorolt hatása és a jelenség szerepe az esetleges gasztrointeszinális (GI) mellékhatásokban nem teljesen ismert. Bizonyos szerek mitokondriális diszfunkciót okoznak (pl. a diklofenák), mások azonban védő hatásúak (pl. acetilszalicilsav). Az antibiotikumok közül a makrolid, tetraciklin, fluorokinolon, vagy a penicillin csoportba tartozóknál kimutatták, hogy az eukarióta sejtekre gyakorolt sejtkárosító hatásuk hátterében a mitokondriális légzési lánc elégtelensége áll, melyet a mitokondriális biogenezis gátlása idézhet elő. Korábbi kutatásainkra épülő tervezett protokollunk során a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) és sebészeti profilaxisban alkalmazott antibiotikumok és gyulladáscsökkentők (NSAID) hatását vizsgáljuk a bélmucosa mitokondriumok működésére, s ezáltal az alkalmazásuk során fellépő mellékhatások létrejöttére, humán endoszkópos biopsziák feldolgozásával és állatkísérletes modellek alkalmazásával.
Elsajátítható technikák: alapvető laboratóriumi technikák, melyekkel a humán biopsziák feldolgozhatók (pl. epithélsejt izolálás) és a mitokondriális vizsgálatok kivitelezhetők. In vivo állatmodellek (colitis rágcsálókban), in vivo képalkotó technikák (intravitális mikroszkópia, fluoreszcens lézer szkenning mikroszkópia). Mikrokeringési mérések ortogonális spektrális képalkotással és lézer-Doppler technikával. Ex vivo szervperfúziós rendszerek statikus és dinamikus transzplantációs szervtartósításhoz. Mitokondriális mérések (respirometria Oroboros oxigráffal és fluoreszcens moduljaival).

előírt nyelvtudás: angol B2 komplex nyelvvizsga
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): English B2 level/TOEFL
további elvárások: 
korábbi TDK munka


Jelentkezési határidő: 2020-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )