Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Károly
BAKTERIÁLIS TERMÉKEK HATÁSA A HIV FERTŐZÉS PROGRESSZIÓJÁRA

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Károly
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Mikrobiológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A humán immundeficiencia vírus (HIV) infekció a fertőzöttek többségében krónikus formában zajlik, évek telnek el a fertőződés és az AIDS tüneteinek megjelenése között. Ez alatt a klinikailag látens fázis alatt azonban igen sok kóros folyamat zajlik le, amelyek végeredménye az immunrendszer olyan mérvű pusztulása, amely már nem teszi lehetővé a szervezet hatékony védekezését egyes infekciókkal ill. daganatos betegségekkel szemben. Egyre világosabbá válik, hogy a HIV fertőzés pathomechanizmusát nem lehet leegyszerűsített módon egyedül a HIV direkt sejtpusztító hatása révén megmagyarázni. A HIV fertőzés progresszióját elősegítő közvetett mechanizmusok pontosabb megismerése hozzájárul a helyes diagnózis koraibb felállításához, a hatékonyabb terápiás beavatkozás megítéléséhez és adatokat szolgáltat a HIV betegség pathomechanizmusának jobb megértéséhez, ezáltal e nagy társadalmi jelentőségű, súlyos betegség robbanásszerű terjedésének csökkentéséhez.
A bakteriális társfertőzések erősen befolyásolják a HIV fertőzés lefolyását az immunrendszer aktiválásával, illetve a mikroorganizmusoknak a HIV vírussal vagy célsejtjeivel való közvetlen hatása révén. A bakteriális társfertőzések közül elsősorban a Treponema pallidum fertőzés (syphilis) nagymértékben súlyosbítja a HIV betegség lefolyását., így AIDS kofaktornak is tekinthető.
Munkatervünkben elsősorban a T.pallidum (Nicols) törzs elölt baktériumainak , ill. T.pallidum sejtfal komponensek (antigének) hatását kívánjuk vizsgálni a primer HIV fertőzés fokozásában.
Modellként HIV-1 termelő humán permanens makrofág és T lymphoid sejtkultúrákat, HIV fertőzöttektől származó primer lymphocyta sejteket alkalmazunk in vitro.
A kísérletek másik részében tisztított baktérim LPS-t, ill. sugárzással detoxifikált bakteriális endotoxin hatását tervezzük vizsgálni a fenti sejtkultúrákon kívül olyan monolayer sejtkultúrán, amely lehetővé teszi a HIV fertőzés quantitatív meghatározását. E sejtek humán CD4 genommal transzfektált HeLa sejtek, amelyek béta-galaktozidáz enzymet is tartalmaznak HIV tat érzékeny promoter után a sejtgenomba beépítve. HIV fertőzésre a sejtek magja a megfelelő szubsztrát alkalmazásával kékre színeződik és fénymikroszkóp alatt quantitative meghatározhatók. Laboratóriumunkban e metodikát már eddig is eredményesen alkalmaztuk egyéb HIV antivirális anyagok, potenciális gyógyszerek vizsgálatára és meghatározására.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )