Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hunyady László
Az angiotenzin-receptor működésének molekuláris alapjai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hunyady László
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Élettani Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az angiotenzin II (Ang II) egy oktapeptid hormon, a renin-angiotenzin rendszer fő effektor molekulája. Az Ang II alapvető szerepet játszik számos élettani és kórélettani folyamatban, így a vérnyomás és a só-víz háztartás szabályozásában, a magasvérnyomás betegség kialakításában, és a következményes érfal simaizom- és szívizom-átépülési folyamatokban, de ezen kívül számos más folyamatban szerepel, mint a gyulladás vagy tumor növekedés. Az Ang II ismert hatásainak túlnyomó részét az AT1-es angiotenzinreceptoron (AT1R) keresztül hozza létre, ami egy 7 transzmembrán doménnel rendelkező, G-fehérjéhez kapcsolt receptor.
Az AT1R agonista kötődése után számos jelátviteli utat aktivál, melyek közül legismertebbek a különböző heterotrimer G-fehérjék, elsősorban a Gq/11, de bizonyos sejtekben a G12/13, valamint a Gi/o is szerepel. A Gq/11 fehérje foszfolipáz C enzim aktiválásán keresztül inozitol-foszfát/kalcium-jelet hoz létre, valamint protein-kináz C-t aktivál. Ez a mechanizmus közvetíti az Ang II legfontosabb hatásait a mellékvesében, a vesében, szívizomban és simaizom-sejtekben, illetve más célszövetekben. A gyors, G-fehérje által létrehozott hatások mellett az Ang II olyan folyamatokat is befolyásol, mint a sejtek növekedése, osztódása, vándorlása vagy génexpressziója. Ezeket a hatásokat sok esetben különböző citoplazmatikus tirozin-kinázok, vagy növekedési faktor receptorok transzaktiválásával hozza létre. További jelátviteli mechanizmust jelent a G-fehérjétől független útvonalak aktiválódása, ilyen pl. -arresztin fehérje kapcsolódását követő jelátvitel. Jelen Ph.D. téma fő célkitűzése ezeknek a mechanizmusoknak a vizsgálata molekuláris biológiai, biofizikai és genetikai módszerekkel.
E kutatómunka során vizsgálni szeretnénk, hogy milyen jelátviteli útvonalak aktiválódnak AT1R-on keresztül, ezek hogyan befolyásolják a génátíródást? Milyen G-fehérjétő független jelátviteli utak aktiválódnak és ezeknek mi a szerepe a különböző fiziológiás funkciókban? Hogyan befolyásolja a receptorok dimerizációja a működést? Milyen szerepe van a receptor internalizációjának a működés szabályozásában? Milyen receptor-transzaktiválási mechanizmusok indulnak el AT1R aktiválódását követően, beleértve más 7-transzmembrán-, tirozin-kináz-, illetve citokin receptorokat is?
E vizsgálatok elvégzésével a célunk, hogy az élettani szempontból és terápiás célpontként egyaránt fontos AT1R működését és annak szabályozását jobban megismerjük. A téma felvételét elsősorban az élettani folyamatok molekuláris mechanizmusai iránt érdeklődő orvosoknak, fogorvosoknak, gyógyszerészeknek, illetve biológusoknak ajánlott.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )