Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A szívelégtelenség kialakulásának celluláris patomechanizmusai. Szívritmuszavarok kialakulásának mechanizmusai szívelégtelenségben.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Baczkó István
webcím: http://web.med.u-szeged.hu/phcol/index_a.htm
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Farmakológiai Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A pangásos szívelégtelenség a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás, valamint a 65 év feletti betegek hospitalizációjának fő oka Europában. Bár a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló és béta-blokkoló szerekkel történő kezelés javította a betegség prognózisát és a betegek életminőségét, ennek ellenére ezek még mindig kifejezetten rosszak. A kurzus a szívelégtelenség kialakulásának patomechanizmusait tárgyalja: (1) a molekuláris jelátvitel (signaling) változásait, (2) valamint a szív fenotípusának megváltozásához vezető strukturális, és különös tekintettel a szívelégtelenségben hirtelen szívhalálhoz vezető szívritmuszavarokért felelős elektromos átépülés (remodeling) kialakulásának mechanizmusait.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )