Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
HT-nephrologia:renovascularis HT, CV adaptatio, cardialis autonom, peripheriás sensoros neuropathia, HT-variabilitás.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Ábrahám György
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK I.sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A renovascularis hypertensio csak 1-2 %-a az összes hypertensiós esetnek. Ha figyelembe vesszük, hogy a másodlagos hypertensio összesen 5-7 %, akkor ez a renovascularis hypertensio arány jelentős. Az összegyűlt tapasztalatok szerint a gyógyszeres kezelés csak átmenetileg jelent megoldást a therápiában, hosszú távon a szűkült vesearteria tágítása vagy műtéti kezelése lényegesen kedvezőbb eredménnyel jár.
Nem tisztázott, hogy a különböző kiváltó okok mellett (fibromuscularis hyperplasia, arterioscleroticus szűkület, stb.) milyen fokú (enyhébbtől a teljes elzáródásig), milyen elhelyezkedésű arteria renalis szűkület (paraaortalis, a beszájadzástól távolabbi, intrarenalis, egy-, ill. kétoldali) mellett milyen egyéb diagnosztikus lehetőségek (arteria renalis resistív index, separalt renin vizsgálat, separalt izotóp renalis clearence, stb.) alkalmasak a szűrésre, a diagnózis felállítására és a legkedvezőbb therápiás beavatkozás előrejelzésére.
Bizonyos kérdések megválaszolásához (például: arteria renalis elzáródás kezelési módja, ACE-gátlók használatának korlátai, stb.) állatkísérletes vizsgálatok eredményeit tervezzük igénybe venni. Ezek a vizsgálatok azért is fontosak, mert a renovascularis hypertensio az egyik legjobban kezelhető másodlagos hypertensio-féleség.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )