Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Boros Mihály
A gasztrointesztinális rendszer sebészi kórképeinek makro- és mikrokeringési zavarai.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Boros Mihály
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
helyszín rövidítés: SMI


A kutatási téma leírása:

A program közvetlen célja az ischaemiás-hypoxiás nyálkahártya károsodásában döntő szerepet játszó mikrocirkulációs zavarok alaposabb megismerése és befolyásolása; a lehetséges terápiás útirányok kijelölése. A Sebészeti Műtéttani Intézet mikrokeringési laboratóriuma lehetőséget biztosít a szöveti véráramlás in vivo vizsgálatára: intravitális videomikroszkópiával (IVM) a sejtes reakciók, a mikrovaszkuláris érátmérő, az áramlási sebesség változásai, és az érfal permeabilitási viszonyai vizualizálható. A módszert alkalmassá tettük a legtöbb szerv, köztük a vékonybél anatómiai rétegei mikrokeringésének in vivo, közvetlen megfigyelésére. Az IVM fluoreszcens képalkotás mellett lehetőség nyílik az IVM technika továbbfejlesztését jelentő OPS (Orthogonális Polarizációs Spektrális) képalkotás kísérletes körülmények közötti vizsgálatára is. Az Intézet munkacsoportjai az OPS képalkotást a mikrokeringés nem-invazív monitorozására rutinszerűen használják.
A téma keretén belül lehetőség van a gasztrointesztinális sebészet keringési vonatkozásai iránt érdeklődő hallgatóknak, egyéni választás alapján, kísérletes kutatást végezni többek között az alábbi területeken:
a.) Nyelőcső sebészet, reflux oesophagitis pathomechanizmusa, epés reflux és szöveti ATP depléció szerepe
b.) Gyomor sebészet, gyomron végzett műtétek mikrokeringési következményei, ganglion coeliacum blokád hatása,
- gyomornyálkahártya károsodása és az oxido-redukciós stressz állapotok közötti összefüggés vizsgálata
c.) Vékonybél ischaemia, mesenteriális infarktus, a vékonybél reperfúziós károsodása. Funkcionális (motilitás) és strukturális károsodások, a terápia lehetőségei, különös tekintettel a megváltozott endothelialis vazokonstriktor/vazodilatátor mediátor arányra, illetve a reperfundált vékonybél károsodásában meghatározó jelentőségű endothelsejt-leukocyta interakcióra.
d.) A mechanikus vastagbél ileus mikrokeringési pathomechanizmusa.
e.) Az alacsony perctérfogat állapotokban (pl. vérzéses shock, szepszis alatt) bekövetkező splanchnikus hipoperfúzió következményei.
f.) Kolin hiányos étrenddel előidézett kísérletes májkárosodás és mikrokeringési szövődményei
g.) Az átültetett vékonybél nyálkahártyájának károsodásában döntő fontosságú mikrocirkulációs zavarok alaposabb megismerése és befolyásolása. Standardizált kísérletes modelljeinkben a vékonybél transzplantációt követő kritikus mikrokeringési változások objektíven megítélhető paramétereinek vizsgálatát végezzük OPS és IVM képalkotás segítségével.
h.) Endotheliális mediátorok és receptorok szerepe az átültetett vékonybél reperfúziós károsodását meghatározó mikrovaszkuláris vazokonstrikció és no-reflow jelenség fenntartásában,
i.) A splanchnikus területről származó mediátor felszabadulás, és a vékonybél transzplantációt követően a tüdôben bekövetkező mikrokeringési reakció jellemzése, a folyamat befolyásolásának lehetőségei endothelin receptor antagonisták alkalmazásával.
j.) A Peyer-féle plakkok mikrokeringésének vizsgálata ép és kóros keringési viszonyok között.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )