Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kaszaki József
Boros Mihály
A gasztrointesztinális rendszer sebészi jelentőségű kórképeinek kísérletes vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Boros Mihály
társ-témavezető: Kaszaki József
webcím: http://web.med.u-szeged.hu/expsur/info.htm
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Témavezetők:
Dr. Boros Mihály tanszékvezető egyetemi tanár (Tel.:62-545-102); Dr. Kaszaki József egyetemi docens (Tel.:62-545-672);
Dr. Hartmann Petra egyetemi tanársegéd (Tel.:62-545-106)
A program közvetlen célja az ischaemiás-hypoxiás szövetkárosodásban döntő szerepet játszó mikrocirkulációs zavarok alaposabb megismerése és befolyásolása, valamint a lehetséges terápiás útirányok kijelölése. A Sebészeti Műtéttani Intézet (SMI) mikrokeringési laboratóriuma lehetőséget biztosít a szöveti véráramlás in vivo vizsgálatára a legtöbb szervben: intravitális videomikroszkópiával (IVM) a sejtes reakciók, a mikrovaszkuláris érátmérő, az áramlási sebesség változásai, és az érfal permeabilitási viszonyai vizualizálhatók és számszerűsíthetők. A módszert alkalmassá tettük többek között a vékonybél, a nyelőcső, a gyomor vagy a vastagbél és a máj anatómiai rétegeinek mikrokeringésének in vivo, közvetlen megfigyelésére. A fluoreszcens képalkotás mellett lehetőség nyílik az IVM technika továbbfejlesztését jelentő OPS (Orthogonális Polarizációs Spektrális) képalkotás kísérletes körülmények közötti használatára is. A szövetkárosodás mértékének in vivo megítélésére és a kapott eredmények konvencionális fénymikroszkópos analízisével való összevetésre ad lehetőséget a laser scanning confocalis endomicroscop (LSCM) használata. A szöveti hypoxia subcelluláris következménye a mitokondriális funkciók megváltozása, melynek vizsgálatára az OROBOROS (nagy felbontású Oxygraph 2K) módszert használjuk, amellyel lehetővé válik a mitokondriális elektrontranszport, oxidatív foszforiláció (oxfosz) és ATP szintézis hatékonyságának megítélése.

1.)A vékonybél keringési zavarai, az ischaemia-reperfúziós károsodás és terápiás lehetőségei, különös tekintettel a mikrokeringési és motilitási szövődmények vizsgálatára.
2.)Gyulladáscsökkentő kezelések hatásai gasztrointesztinális sebészeti kórképekben. Az oxido-reduktív stressz befolyásolása foszfolipidekkel. Az oxido-reduktív stressz által kiváltott metánképződés kórtani és diagnosztikus jelentősége.
3.)Nem-szteroid gyulladásgátlók kovalensen konjugált származékainak vizsgálata a tápcsatorna gyulladásos megbetegedéseinek kezeléséhez
4.) A máj ischemia – reperfúzió mikrokeringésre gyakorolt hatása.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )