Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Krenács Tibor
Kollagén XVII fehérje melanomákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Krenács Tibor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Budapest
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A “gap junction”-ok (rés junkciók) sejtmembrán csatornák aggregátumai, melyeken keresztül ionok és kis molekulatömegű hidrofil metabolitok, így pl. másodlagos hírvivők, direkt közlekedhetnek a kapcsolt sejtek citoplazmái között. Az eltérő connexin izoformák által képzett csatornák szelektív áteresztőképességgel rendelkeznek. Az így megvalósuló direkt sejt-sejt kommunikációnak bizonyítottan szerepe van a sejtnövekedés és differenciáció szabályozásában, valamint kontraktilis szövetekben (szívizom, uterus szüléskor) az akciós potenciál gyors és szinkron tovaterjedésében. E kommunikációs út károsodását igazolták számos betegségben és a tumorképződés kapcsán.
-Eddigi vizsgálatainkban a direkt sejt-sejt kommunikáció szerepét igazoltuk a lymphoreticuláris rendszerben, csontvelő regeneráció és a humorális immunválasz kapcsán. Itt további vizsgálataink a gap junction expresszió kórós körülmények közötti tanulmányozására irányul, pl. különböző lymphoma típusokban, ami közvetve tovább tisztázhatja szerepüket.
-A direkt-sejkommunikáció a többrétegű hámot alkotó sejtek funkcióinak összehangolásában is feltehetően szerepet játszik. Ezt az emberi cornea ontogenezise és nyúl cornea lézer ablációját követő regeneráció során vizsgáljuk az adhéziós sejtkapcsolatokkal együtt.
-Myoblast tenyészetben a direkt sejtkommunikáció blokkja gátolja fontos myogenikus faktorok termelését. Regenerálódó izomban vizsgálni kívánjuk a connexin izoformák megjelenését és eloszlását az izomregeneráció és differenciálódás során.
-Elővizsgálataink eddig még nem észlelt connexin izoformák nagyszámú jelenlétét igazolták humán és rágcsáló vese glomeruláris érrendszerében, ami felveti a direkt sejt-kommunikáció szerepét a filtráció szabályozásában. A connexin izoformák megoszlását és szerepét ép és kórós vesékben kívánjuk tanulmányozni.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )