Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A prion fehérje család egészséges körülmények között betöltött szerepének vizsgálata.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Fodor Elfrieda
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biokémiai Intézet
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

A fertőző szivacsos agysorvadás betegségei (TSE vagy prion betegségek) úgy nevezett konformációs betegségek melyek kialakulásért a natív prion fehérje harmadlagos szerkezetének (konformációjának) megváltozása és a konformációváltozás sejten/szerven belüli terjedése a felelős. A prion fehérje legfőképpen az agyban van jelen, a sejteken belül pedig a plazma membrán külső féltekébe ágyazódik egy glikozil-foszfatidilinozitol lipid horgony által. A prion betegségek jelenleg nem gyógyíthatóak. Ennek egyik oka az, hogy a sejtekben jelen lévő natív, helyes konformációjú prion fehérje pontos szerepe nem ismert eléggé.
Célunk, hogy a prion fehérje valamint a prion fehérjecsalád nemrég felfedezett további tagjainak funkcióját és egymáshoz való viszonyát vizsgáljuk in vivo emlős sejtkultúrákban, a fehérje kölcsönható partnereinek azonosításán keresztül. Ehhez részben egy módszer fejlesztésén dolgozunk, ami lehetővé kívánja tenni, hogy tetszés szerint módosított rekombináns fehérjéket juttassunk be sejtek plazmamembránjába, majd ezeket kovalensen kereszt kössük a kölcsönható partnerekkel. A keresztkötést a fehérje szekvenciájába genetikai úton célzott pozíciókba beépített erre alkalmas, módosított aminosavak segítségével hozzuk létre, így a fehérje kötőhelye is feltérképezhető. A megkötött fehérjepartnereket tisztítás után azonosítani kívánjuk. Párhuzamosan, más megközelítést is alkalmazunk a kölcsönható partnereinek keresésére, ami jelpeptid-fehérje fúziós DNS konstrukciók sejtbe juttatásán alapszik majd az expresszált fehérjék kötőpartnereikkel alkotott komplexeinek tisztításán és beazonosításán.
A fenti vizsgálatokhoz főként biokémiai, molekuláris biológiai, E. coli rendszerben történő rekombináns fehérje előállítás, sejtbiológiai módszereket valamint, mikroszkópos (fluoreszcens és konfokális) technikákat alkalmazunk.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )