Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A komplement C5a antagonista terápia hatása a makro- és mikrokeringési zavarokra a nem okkluzív mezentériális iszkémia állatmodelljeiben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Varga Gabriella
társ-témavezető: Érces Dániel
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
helyszín rövidítés: SMI


A kutatási téma leírása:

A nem okklúzív mezenteriális ischaemia (NOMI) ép mezenteriális erek mellett, azok elzáródása nélkül alakul ki, amely súlyos keringési zavarhoz vezet. Korai diagnosztizálása nehéz a nem specifikus tünetek miatt. A NOMI kezdeti állapotában legtöbbször a hasi fájdalmon kívül nem okoz más tüneteket, ezért a korai diagnózis felállítása igen nehéz feladat. Előfordulhat még hasi puffadás, feszülés, leukocitozis és hypotonia, de ezek a tünetek az esetek közel 50 százalékában hiányoznak. A célzott terápia korai megkezdése kiemelkedően fontos, amellyel az utolsó évtizedben jelentősen csökkent, de még mindig rendkívül magas, 50 %-os halálozási arány csökkenthető. A NOMI patogeneziséről jelenleg kevés adat áll rendelkezésre, azonban feltételezhető, hogy a súlyos mucosa sérülés a splanchnikus területen a hosszantartó és kifejezett vasokonstrikciónak köszönhető, ezért NOMI diagnózisa esetén, meg kell kezdeni az azonnali vasodilatátor terápiát (papaverint, prostaglandin intraarterialisan alkalmazva).
Kísérleteinkben a komplement C5a faktornak a NOMI következményeinek patofiziológiájában betöltött szerepét vizsgáltuk. Ehhez, sertés és patkány modellekben komplement C5a gátlószerként szintetikus, antisense peptidet alkalmazunk, amely közvetlenül kötődik a C5a központi régiójához.

Study I: A komplement rendszer aktiválódása jelentős szerepet játszik a kardiogén shockot kísérő keringési változásokban. A gyulladás kialakulásában kardinális szerepet tölt be a C5a komplement faktor, amely a komplement rendszer aktiválódásának következtében, a C5 komplement faktorból enzimatikus hasítással keletkezik. A C5a több út aktiválása révén hoz létre gyulladásos folyamatot: kemotaktikus hatással rendelkezik főként a neutrofil granulocitákkal szemben, hisztamin felszabadulást indukál a hízósejtekből, valamint aktiválja a ciklooxigenáz és a lipoxigenáz enzimeket, ami a gyulladásos mediátorok fokozott képződéséhez vezet.
Kísérleteink során megvizsgáljuk, a komplement C5a antagonista kezelés hatását pericardiális tamponádot követő gyulladásos folyamat során törpesertésekben. Perikardiális tamponád után a gasztrointesztinális mikrokeringés súlyosan károsodik, a splanchnikus területen kialakuló vazokonstrikció következtében. A C5a-antagonista kezeléssel a mikrokeringési zavar megfordítható, vagy mértéke csökkenthető.
StudyII-III: Hím Sprague-Dawley patkányokban a proximális hasi aorta részleges leszorításával parciális aorta okklúziót (PAO) hozunk létre a NOMI rövid- és hosszútávú hemodinamikai és gyulladásos következményeinek vizsgálatára. A C5a gátló kezelés a gyulladásos folyamat mérséklése mellett befolyásolja a NOMI hemodinamikai következményeit is, amely a komplement rendszer aktiváció jelentőségére utal a NOMI alatt bekövetkező mikrokeringési zavar kialakulásában. A PAO okozta mikro- és makrokeringés változás, valamint a gyulladásos válaszreakciók kialakulása látható károsodást okoz a vékonybél nyálkahártyájában.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )