Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Orosz Andrea
A kamrai repolarizáció időbeli instabilitásának vizsgálata különböző klinikai állapotokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Orosz Andrea
webcím: http://web.med.u-szeged.hu/phcol/index_a.htm
helyszín (magyar oldal): ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Számos humán vizsgálat és állatkísérletes tanulmány kimutatta, hogy különféle patológiás körülmények között a szívizomzatban ún. elektrofiziológiai remodelling alakul ki, mely során a különböző, a szívizom repolarizációjában szerepet játszó kálium áramok expressziója csökken. Ezek a változások, főként a csökkent repolarizációs tartalék (rezerv) és a megnyúlt repolarizáció miatt, növelik a kamrai ritmuszavarok, főként a Torsades de Pointes típusú kamrai tachycardia (TdP) kialakulási esélyét, mely kamrafibrillációhoz, hirtelen szívhalálhoz vezethet.
A súlyos, életet veszélyeztető kamrai aritmiák, köztük a TdP és a hirtelen szívhalál kockázatának becslése, valamint a magas rizikóval rendelkező betegek megbízható azonosítása mind a mai napig nem megoldott. A testfelszíni elektrokardiográfiával (EKG) meghatározható repolarizációs paraméterek vizsgálata, mint lehetséges pro-aritmiás illetve hirtelen szívhalálra hajlamosító tényezőké, intenzíven kutatott terület.
A kutatási program célja a különböző etiológiájú, kóros kamrai repolarizációval járó szívbetegségek (pl. hosszú QT szindróma, hypertrophiás cardiomyopathia stb.) és egyéb klinikai állapotok (pl. diabetes mellitus, sportszív) testfelszíni elektrokardiogrammal meghatározható különböző hagyományos és új, repolarizációs (QT variabilitási) paramétereinek vizsgálata, összehasonlítása és ezáltal a hirtelen szívhalálra és kóros szívritmuszavarok kialakulására való hajlam hatékonyabb felderítése.

előírt nyelvtudás: angol B2
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )