Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Peták Ferenc
Kardiorespiratórikus kölcsönhatások szerepe a tüdőbetegségek pathomechanizmusában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Peták Ferenc
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Informatikai Intézet, Kardiopulmonális kutatócsoport
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma célja a pulmonális hemodinamikában bekövetkező változások tüdőmechanikára gyakorolt hatásának pontos mérése, valamit a változások mögött álló háttérmechanizmusok tanulmányozása. A kardiorepiratórikus kölcsönhatások feltárása fontos szerepet játszhat a légzőrendszer alapvető életjelenségeinek megértésében, és a kardiopulmonális betegségek patofiziológiás hátterének megértésében. A légutakban és a tüdőszövetben bekövetkező változások szeparált becslésével a téma kutatási eredményei hozzájárulhatnak a kardiopulmonális rendszer komplex működésének alaposabb megértéséhez, és a klinikai gyakorlatban gyakorta előforduló keringési eredetű pulmonális konstrikció okainak feltárásához.

Mérési protokolljaink magyarázattal szolgálhatnak azokra, a klinikai gyakorlatban gyakran felmerülő problémára, hogy
1. miként változnak a légúti és tüdőszöveti mechanika alapértékei és külső ingerekre adott konstriktor válaszai
a) a pulmonális hemodinamikában bekövetkező akut változások hatására, és
b) krónikus pulmonális hypertenzió hatására létrejött átstruktúrálódását követően?
2. milyen mechanizmusok felelősek a „kardiális asztma” kialakulásáért, és mely terápiás eszközök alkalmasak a tünetek megelőzésére/kezelésére?
3. igazolható-e a fiziológiás pulmonális kapilláris nyomás jótékony szerepe a perifériás elzáródások megelőzősében és megszűntetésében?
4. milyen mértékű a tüdő posztoperatív iszkémia-reperfúziós károsodása kardiopulmonális bypasst követően, és vajon a surfactant diszfunkció állhat-e e jelenség hátterében?
5. miként nyilvánul meg a keringési és légzési betegségek interakciója szívesbészeti műtétek peri- és posztoperatív szakában?

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )