Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sárközy Márta Julianna
Bal kamrai hipertrófia és kondícionálhatóság vizsg. - 1. Krónikus veseelégtelenség hatására kifejlődő bal kamrai hipertrófia és a kondicionálhatóság vizsgálata.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Sárközy Márta Julianna
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Biokémiai Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

BAL KAMRAI HIPERTRÓFIA ÉS KONDÍCIONÁLHATÓSÁG VIZSGÁLATA BETEGSÉGMODELLEKBEN
Dr. Sárközy Márta PhD, egyetemi adjunktus, SZTE ÁOK Biokémiai Intézet
BAL KAMRAI HIPERTRÓFIA ÉS KONDÍCIONÁLHATÓSÁG VIZSGÁLATA BETEGSÉGMODELLEKBEN
A krónikus szívelégtelenség kezdeti fázisában bal kamrai hipertrófia, fibrózis és diasztolés diszfunkció jelentkezik, amely entitást ma megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségnek (HFpEF) szoktak nevezni. A HFpEF okai között szerepel többek között a magas vérnyomás betegség, a krónikus veseelégtelenség (KVE), a diabetes mellitus (DM), ill. ritkábban radiogén szívkárosodás (RIHD), amely a mellkasi tumorok sugárkezelése után késői szövődményeként jelentkezhet. Munkánk során célunk a különböző etológiájú bal kamrai hipertrófia és fibrózis formák pathomechanizmusának a vizsgálata és összehasonlítása. A HFpEF kialakulásának a mechanizmusai nem teljesen tisztázottak a különböző kórállapotok esetén. Ezért fontos és klinikailag releváns terület a HFpEF molekuláris mechanizmusainak a kísérletes vizsgálata, a korai prediktorok azonosítása, ill. a megelőzés protektív szerek alkalmazásával a különböző kórállapotokban. Kísérleteink során funkcionális és morfológiai vizsgálatokat végzünk a bal kamrai hipertrófia és fibrózis kifejlődésének a megítélésére. Célunk a molekuláris eltérések (kardiális mikoRNS/mRNS és downstream targetek) ill. keringő mikroRNS-ek meghatározása, a hipertrófia és fibrózis megelőzésére potenciálisan alkalmas új szerek kipróbálása modelleinkben. Mivel a hipertrófiás szívizom érzékenyebb az iszkémiával szemben, ill. az iszkémiás szívbetegségek, köztük az akut miokardiális infarktus továbbra is a vezető halálokok közé tartoznak az iparilag fejlett országokban, ezért foglalkozunk még a hipertrófiás szívizom iszkémiához való adaptációjával is. Így vizsgáljuk az iszkémiás prekondícionálás, posztkondícionálás ill. a távoli szerven való kondícionálás hatékonyságát is betegségmodellinkben.
Használt módszerek: Betegségmodellek létrehozása, ill. kezelése kísérleti állatokban, a szív funkciójának és morfológiájának a megítélése transztorakális echokardiográfiával, orális glükóz tolerancia teszt, Langendorff szerinti szívperfúzió, akut miokardiális infarktus előidézése, iszkémiás kondícionálások kiváltása, infarktus méret meghatározása, szövettani elemzés, metabolitok, mikroRNS, mRNS, proteinek és enzimaktivitás mérése általános biokémiai és molekuláris biológiai módszerekkel (pl. kolorimetriás eljárások, qRT-PCR, ELISA, stb.).
Kidolgozható témakörök:
1. Krónikus veseelégtelenség hatására kifejlődő bal kamrai hipertrófia és a kondicionálhatóság vizsgálata
Témavezető: Dr. Sárközy Márta egyetemi adjunktus (Tel: 30/773-5811, e-mail: sarkozy.marta@med.u-szeged.hu)
A krónikus veseelégtelenség (KVE) egy komplex klinikai szindróma, amelynek előfordulási gyakorisága egyre nő az iparilag fejlett társadalmakban. A vesefunkciók károsodása következtében komplex metabolikus változások jönnek létre a szervezetben, számos szövődményt létrehozva. Ezek közül ki kell emelni a szív-érrendszer patológiás elváltozásait, mivel napjainkban a KVE-ben szenvedők leggyakrabban kardiovaszkuláris szövődményekben halnak meg. A KVE talaján gyakran alakul ki szívelégtelenség megtartott ejekciós frakcióval (HFpEF), amely bal kamrai hipertrófia és diasztolés diszfunkció képében jelenik meg. Majd a kamrafalak fibrotikus átépülésével szisztolés szívelégtelenség alakul ki. Továbbá KVE-ben az iszkémiás szívbetegségek is gyakrabban fordulnak elő. Kísérletes KVE-ben a szív iszkémiás adaptációs képessége (pl. iszkémiás prekondícionálás) megtartott marad a számos metabolikus változás (pl. hiperkoleszterinémia) ellenére, amelyek önálló előfordulása esetén a szív adaptációs képessége elvész. Munkánk során a KVE modellezésére 5/6 nefrektómiát hozunk létre patkányokban. Funkcionális (transztorakális echokardiográfia) és morfológiai (hisztológia) vizsgálatokat végzünk a bal kamrai hipertrófia és fibrózis kifejlődésének a megítélésére. Célunk a molekuláris eltérések (miokardiális miR/mRNS és downstream targetek) ill. keringő miR-ek meghatározása, és a HFpEF megelőzésére potenciálisan alkalmas új szerek kipróbálása modellünkben. Munkánk során foglalkozunk a hipertrófiás szívizom iszkémiás kondicionálhatóságának a hátterében húzódó molekuláris mechanizmusok vizsgálatával is KVE-ben. Kísérleteink során ex vivo izolált szíven modellezzük a szívizom iszkémiát, illetve az infarktus kialakulását, majd biokémiai, farmakológiai, immunkémiai, továbbá molekuláris biológiai módszerekkel tanulmányozzuk a stresszadaptációs folyamatok kifejlődését a miokardiumban.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )