Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A genetikai instabilitás szerepe a karcinogenezisben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Mátés Lajos
webcím: http://www.brc.hu/gen_genome_instability_and_carcinogenesis_unit.php
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Genetikai Intézet, Genetikai Intézet Genom Instabilitás és Karcinogenezis Témacsoport, 6726 Szeged, Temesvári krt. 62.
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

A fejlett országok vezető halálozási oka a rák. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatai szerint 2012 folyamán világszerte 8,2 millió ember halt meg rákos megbetegedésben. A becslések szerint 2030-ra ez a szám elérheti a 13 milliót, az emberiség létszámának és az idősek arányának növekedése miatt.
A rák kialakulása tekinthető egy a testünkben lezajló evolúciós folyamatnak, amely során a rákos sejtekre általánosan jellemző genetikai instabilitás idézi elő a genetikai sokféleséget, míg a testen belüli közeg szolgáltatja a folyamat előrehaladásához szükséges szelekciós nyomást, mintegy a Drawini evolúció analógiájára. Az elmúlt évek során világszerte jelentős hangsúly helyeződött a rákos megbetegedések genetikai hátterének feltárására. Azonban a rákos sejtekben található genetikai elváltozások komplexitása nagyon megnehezítette a rák kialakulását elősegítő ún. „driver” mutációk azonosítását a nagy mennyiségben jelen lévő de a betegség szempontjából jelentőséggel nem bíró ún. „passenger” mutációk között. Mostanáig körülbelül 140 olyan „driver” gént sikerűlt azonosítani, amelyek mutációi a rákos sejtek szaporodásához valóban szelekciós előnyt biztosítanak a szervezetben. Fontos megjegyezni, hogy az egyedül a mutációk előfordulási gyakoriságára támaszkodó eljárások csak valószínűsíteni tudják egy-egy mutáció „driver” szerepét, de ennek az egyértelmű megállapítására nem használhatóak. Ennek köszönhetően, a tumorokban található genetikai elváltozások feltárására irányuló munkálatok folytatása mellett, a tudományos világ érdeklődése az utóbbi időben az egyes mutációk „driver” szerepének igazolására alkalmas funkcionális vizsgálatok felé fordult.
Az agresszív „driver” mutációk nagy része szomatikusan keletkezik a fejlődő tumorokban. Ezzel összhangban a klasszikusan a csíravonal módosítására támaszkodó transzgenezis eljárások gyakran nem alkalmasak ilyen mutációkat hordozó állatmodellek létrehozására és vizsgálatára. Laboratóriumunkban a közelmúltban kidolgoztunk egy olyan ex vivo génterápiás eljáráson alapuló szomatikus transzgenezis módszert egerekben, amely a mesterségesen előállított „driver” mutációk hatékony vizsgálatát teszi lehetővé.
A tumorokban azonosítható nagyszámú genetikai elváltozás a rákos sejteknek a tumor evolócióját elősegítő genetikai instabilitásának következménye. Laboratóriumunkban olyan sejten belüli folyamatokat vizsgálunk, amelyek működési zavarai genetikai instabilitást okoznak, ezáltal elősegítve a karcinogenezis folyamatát. Vizsgálatainkhoz modern állatmodelleket és génbeviteli eljárásokat használunk.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-08-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )