Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Négyesi Lajos
Padányi József
Hadtörténelmi események rekonstruálása terepen folytatott kutatásokkal

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
hadtudományok
Hadtudományi Doktori Iskola

témavezető: Padányi József
társ-témavezető: Négyesi Lajos
helyszín (magyar oldal): https://hhk.uni-nke.hu/kutatas-es-tudomanyos-elet/doktori-iskolak/hadtudomanyi-doktori-iskola/bemutatkozas
helyszín rövidítés: HDI


A kutatási téma leírása:

A hadtörténelem fontos forráscsoportját jelentik a terepkutatásokkal feltárható objektumok és jelenségek. Az alkalmazott módszereket, az eredmények értékelését és értelmezését a hadirégészet fogja össze. Az NKE 2006-ban kapcsolódott be a Zrínyi-Újvár területén folyó hadirégészeti kutatásokba, ami az 1664-es ostrom nyomainak felkutatását célozta. Az itt elért eredményekre alapozva, az egyetem kutatócsoportja 2015-től közreműködik Szigetvár 1566-os ostromát kutató OTKA programhoz.

Célkitűzések:

A program résztvevőivel megismertetni a hadirégészet kutatási területeit, munkamódszereit, eszközeit, a kutatási eredmények értékelését és értelmezését, a fontosabb hazai és külföldi kutatások eredményeit.

Alkalmazandó módszerek, a kutatás módszertani elképzelései:

A terepkutatás előkészítése során az írott, a képi és a térinformatikai forrásanyag elemzésével elkészítjük a terepkutatás koncepcióját, mely tartalmazza a feltételezett lokalizációt, az alkalmazandó módszereket és eszközöket, valamint a várható eredményeket. A terepkutatás első fázisában terepbejárást, légi-fényképezést és a terület szkennelését (LIDAR) hajtjuk végre. Az eredmények értékelése után jelöljük ki a kutatási területet, ahol fémkereső műszeres leletfelderítést, talajfúrásos rétegvizsgálatot, geofizikai méréseket (talaj-ellenállásmérés, magnetométeres mérés, földradaros vizsgálat), valamint kutató ásatást hajtunk végre. A feltárt jelenségek pontos rögzítése után, azok elemzésével igyekszünk megállapítani a vizsgált hadtörténelmi eseménnyel vagy objektummal való kapcsolatukat.

Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:

A hadtörténelmi események és objektumok kutatása során a szakszerűen végzett terepkutatás az esetek többségében képes új tudományos eredményeket szolgáltatni. A feltárt információkat a forráskritika során tudjuk felhasználni, de önálló forrásértékkel is bírhatnak.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2020-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )