Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szternák György
A hadtudomány fejlődésének lehetséges irányai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
hadtudományok
Hadtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szternák György
helyszín (magyar oldal): https://hhk.uni-nke.hu/kutatas-es-tudomanyos-elet/doktori-iskolak/hadtudomanyi-doktori-iskola/bemutatkozas
helyszín rövidítés: HDI


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi években lezajlott katonai műveletek tapasztalatait figyelembe véve a fegyveres küzdelem megvívása jelentős mértékben megváltozott mind formai, mind tartalmi szempontból. Több új jelenség fordult elő a katonai műveletek megvívásakor, különösen a békekikényszerítés, a békefenntartás, békeépítés és a felkelők elleni katonai mű-veletek alatt. A tapasztalatokat elemezve megállapítható, hogy a korszerű, technikailag jól felszerelt fegyveres erő nem az egyetlen feltétele a katonai műveletek sikeres végre-hajtásának. Ugyan a katonai erő továbbra is az ellenség teljes megsemmisítésére szolgál, de – a tapasztalatok alapján – napjainkban egyre több az olyan műveleti helyzet, amikor a katonai győzelem érdekében civil szervezetek tevékenységére is szükség van, sőt békeépítést kell folytatni a hadszíntér egyes részein a katonai műveletek végrehajtásával egy időben.
Kutatni kell a hibrid háborúk, műveletek módszerét, formáit és a színes forradalmak közötti egyenes összefüggéseket, kapcsolatokat, amelyek kölcsönösen kiegészítik egy-mást. Rendszerint, a színes forradalom a hibrid háború kezdeti szakasza, ami a továbbiakban az események, az erők alkalmazására átvett algoritmus szerint folyik, folytatódik, fejlődik, amikor is az ellenzék békés tüntetése folyamatosan átalakul a hatalommal szembeni kemény konfrontációvá, egészen a kormány megbuktatásáig, illetve a polgár-háború kirobbantásáig tarthat. A hibrid háború, művelet bármelyik szakaszában, vagy teljes időszakában a hibrid veszélyek közül mindig a kiválasztott a célok elérésére leg-alkalmasabb, leghatékonyabb csoportját használják, alkalmazzák.
A tapasztalatokat elemezve és összevetve, megállapítható, hogy napjainkban a fegyveres küzdelem bonyolultabb lett. A hadtudományi kutatások középpontjába kerültek a következő kérdések: milyen hatással van a fegyveres erő korábbi feladatai végrehajtására, a szervezetek működésére, a katonák kiképzésére, felkészítésére a fegyveres küzdelem tartalmának és formájának a változása, kibővülése? A válságkezelő műveletek, ezen belül a békeműveletek (békeépítés, békefenntartás, békekikényszerítés) a hadtu-domány tárgyát képezik-e (hadászati művelet, hadművelet, harctevékenység), vagy a fegyveres küzdelem új formái, amelyek további kutatást igényelnek a korábban lezajlott műveletekből levont tapasztalatok alapján? Milyen új tudati, lélektani jelenségek, erkölcsi és egyéb körülmények, egyben felkészítési, kiképzési problémák jelentkeznek ebben a változásban? A fegyverrel végrehajtott békekikényszerítést és a békefenntartást, milyen harceljárásokkal célszerű megvívni, ezek végrehajtására hogyan kell a katonákat, az alegységeket kiképezni és felkészíteni?

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2020-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )