Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Neuropeptidek hatásának vizsgálata tanulási-, memória- és megerősítési folyamatokban és a limbikus rendszer neuronhálózatainak működésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: László Kristóf
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Kísérleteinkben a limbikus rendszerbe injektált neuropeptidek (neurotenzin, oxitocin, P-anyag, RFRP-1 és RFRP-3) tanulási- és megerősítő folyamatokra gyakorolt hatásait vizsgáljuk hím wistar patkányokon. A helypreferencia teszt segítségével kémiai anyagok jutalmazó-megerősítő hatásának vizsgálatát végezzük. Morris water maze tesztben a neuropeptidek helytanulási folyamatokra gyakorolt hatásait kutatjuk. Az emelt keresztpalló tesztben az adott anyag esetleges anxiolítikus-anxiogén tulajdonságait obszerváljuk. Passzív elhárító szituációban vizsgáljuk a memóriára kifejtett hatást. Open field tesztben a neuropeptidek spontán motoros aktivitásra kifejtett hatását, multibarrel mikroelektroforetikus elektrofiziológiai módszerrel pedig azok idegsejt aktivitást befolyásoló tulajdonságait tanulmányozzuk. A fent említett neuropeptidek dopaminerg rendszerrel való interakciójának jelentőségét kutatjuk magatartási és elektrofiziológiai kísérletekben, oly módon, hogy dopamin D1 és -D2 receptor agonisták és antagonisták, valamint neuropeptidek és receptorantagonistáik kombinált intracerebrális mikroinjekcióját alkalmazzuk. Kísérleti eredményeink hozzájárulhatnak a tanulási-, memóriafolyamatok és drog addikció pontosabb idegrendszeri megértéséhez.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )