Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gubicza László
Cukor észterek enzimkatalitikus előállítása ionos folyadékokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Gubicza László
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem, Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutatóintézet
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

A zsírsav cukor észtereket felületaktív tulajdonságaik miatt széles körben alkalmazzák a gyógyszer-, kozmetikai- és élelmiszeriparban. A környezetbarát szintézisek iránti igény növekedésével megnőtt az érdeklődés ezen anyagok enzimatikus szintézise iránt. A cukor észterek enzimes előállítását hátráltatja, hogy az oldószer kiválasztása nagyon nehéz, mert az egyik reagens (cukor) poláros, a másik (zsírsav) apoláros, míg a termék (cukor észter) amfifil.

Az ionos folyadékok (IF) olyan szerves sók, amelyek 100 oC alatti hőmérsékleten megolvadnak. Az alkalmazásuk iránti igény jelentősen megnőtt, mivel „zöld oldószerek”. Kiváló fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, így képesek oldani poláros, apoláros szerves és szervetlen vegyületeket. Az IF alternatív reakcióközegek lehetnek a cukrok biotranszformációja során. Megnőhet bennük az alkalmazott enzimek aktivitása, szelektivitása és stabilitása.

A doktorandusz feladata cukor észterek (pl. glükóz laurát) előállítása enzimkatalitikus észterezéssel. Az oldószer mérnökség eszközeivel ki kell választania azt az ionos folyadékot vagy ionos folyadék elegyet, amelyben mind a kiindulási anyagok, mind pedig a termékek megfelelő módon oldódnak, és így a termék- és szubsztrátum gátlás kiküszöbölhető. A reakciót a hasonló körülmények között már sok esetben sikeresen alkalmazott NOVOZYM 435 lipáz jelenlétében kell elvégezni. Analitikai módszereket kell kidolgozni a reakció előrehaladásának követésére, és több paraméteres kísérlettervezés módszerével meg kell határozni az optimális reakcióparaméterek (sav:alkohol mólarány, hőmérséklet, ionos folyadék fajtája, elegyének összetétele, mennyisége, enzim mennyisége, újrafelhasználása, mikrohullámú kezelés alkalmazása), melyek jelentős hatással vannak a reakció hozamára és szelektivitására.

További információ a témavezetőnél a MK BMEKI, „N” épület 340-es szobájában, a 624738-as telefonon vagy a gubiczal@almos.uni-pannon.hu címen kérhető.

további elvárások: 
Jó enzimtechnológiai ismeretek előnyt jelentenek.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-01-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )