Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pankotai Tibor
A DNS károsodások és a tumorigenezis kapcsolatának feltérképezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Pankotai Tibor
helyszín (magyar oldal): SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék
helyszín rövidítés: FOKOR


A kutatási téma leírása:

A DNS károsodás hibamentes javítása elengedhetetlen a sejtek számára, mivel a nem megfelelő javítási folyamat genom instabilitást, transzlokációkat, ezáltal tumoros folyamatok elindulását okozhatja. A DNS károsodások javítására a sejtekben különböző hibajavító útvonalak aktiválódhatnak, melyek megfelelő megválasztása és köztük az egyensúly fenntartása a genom integritás megőrzése érdekében szigorúan szabályozott. E mechanizmusok megértése elősegítheti a daganatok korai felismerését, még a rák fejlődésének korai szakaszában. A projektnek jelentős hatása van a DNS hibajavításhoz kapcsolódó sejtválasz folyamatok megértésére, amelyek kiemelten érintettek genom instabilitás esetén, és ezáltal segítenek megérteni, hogy bizonyos mutációk és transzlokációk miért felülreprezentáltak bizonyos tumor típusokban.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )