Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Somogyvári Ferenc
Klinikailag fontos aerob és anaerob human kórokozó baktériumok antibiotikum rezisztencia mechanizmusainak vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Somogyvári Ferenc
társ-témavezető: Sóki József
helyszín (magyar oldal): SzTE, ÁOK, Orvosi Mikrobiológia és Imunnbiológiai Intézet, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet
helyszín rövidítés: BelK.


A kutatási téma leírása:

Az intenzív és sokszor nem megfelelő antibiotikum használat miatt egyre több rezisztencia mechanizmus jelenik meg a humán kórokozó baktériumok között. Ez veszélyezteti ezeknek a nagyon hatékony gyógyszereknek a használatát, amelyek legyőzhetővé tették a fertőző betegségeket a XX. században. Sokszor többszörös antibiotikum rezisztencia is kialakulhat, melyek reprezentánsa a kiterjedt spektrumú β-laktámok és karbapenemek elleni csökkent érzékenység. A human kórokozók egyik speciális csoportják alkotják a szigorúan anaerob baktériumok. Utóbbak többsége fontos tagja a normál flórának, de mint opportunista patogének, sokszor komoly, életveszélyes fertőzések okozói. Ezek a törzsek is gyakran rezisztensek karbapenemekre és az anti-anaerob 5-nitroimidazolokra. Az említett antibiotikumok rezisztencia mechanizmusainak kutatása fontos feladat, ami segítheti a rezisztens baktériumok terjedésének kontrollálását, és még hatékonyabb terápiák kidolgozását.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )