Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kósa István
Barnai Mária
Telerehabilitációs technológiák fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Barnai Mária
társ-témavezető: Kósa István
helyszín (magyar oldal): Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Tanszék és ETSZK Fizioterápiás Tanszék
helyszín rövidítés: ORFMT


A kutatási téma leírása:

A civilizált világ krónikus betegségeinek jelentős része életmódi tényezőkre vezethető vissza. A lakosság jelentős része több ételt fogyaszt, mint napi fizikai aktivitásához szükséges lenne, ráadásul a tápanyag összetételében is sok esetben durva aránytalanságok vannak jelen.
A kialakult életvitel megváltoztatása ugyanakkor egy igen hosszú folyamat. Az állandó kapacitásgondokkal küzdő ellátó rendszerben az életmódváltozás támogatása elégtelen.
Az infokommunikációs technológiák fejlődésével, ezen rendszerek költségcsökkenésével egyre többen érhetők el életmód támogató informatikai megoldásokkal. Az étkezés, a fizikai aktivitás a tevékenység helyszínén immár naplózható, az egyén számára azonnali visszajelzés biztosítható energiaegyensúlyának alakulásáról, sőt ezen részletes adatok a távolból is felügyelhetők, konzultálhatók.
Ezen fejlesztési irányokban nyert korábbi tapasztalatainkra épülően olyan klinikai vizsgálatokat fog végezni munkacsoportunk, mely az egyén fizikai aktivitásának, a táplálkozásának, stressz szintjének leképezésére alapulóan tesz kísérletet az életmód eredményes befolyásolására.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )