Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Márki Edit
Tojás értékes komponenseinek kinyerése membrántechnikai módszerekkel.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Friedrich László
társ-témavezető: Márki Edit
helyszín (magyar oldal): SZIE BC
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A tojás, és ezáltal a tojásból készült tojástermékek táplálkozásélettani jelentősége kiemelkedő, továbbá értékes tápanyagtartalma, emészthetősége alkalmassá teszi arra, hogy terápiás jellegű és diétás étrendek fontos alapanyaga legyen. Ugyanakkor a tojás ill. tojáslé mikrobiológiai, élelmiszerbiztonsági szempontból nagy kockázatú, hőkezelése a tojást alkotó fehérjék hőérzékenysége miatt körülményes. Amennyiben más, alternatív módszerekkel (membránszűrési technikák) sikerülne kinyerni a tojásból az értékes komponenseket, akkor egyrészt csökkenteni lehetne az élelmiszerbiztonsági kockázatot, másrészt az egyes értékes összetevőket egymástól elkülönítve is fel lehetne használni, további élelmiszeripari alkalmazásukat téve ezzel lehetővé.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-01-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )