témavezető: Friedrich László
társ-témavezető: Márki Edit
helyszín (magyar oldal): SZIE BC helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
A tojás, és ezáltal a tojásból készült tojástermékek táplálkozásélettani jelentősége kiemelkedő, továbbá értékes tápanyagtartalma, emészthetősége alkalmassá teszi arra, hogy terápiás jellegű és diétás étrendek fontos alapanyaga legyen. Ugyanakkor a tojás ill. tojáslé mikrobiológiai, élelmiszerbiztonsági szempontból nagy kockázatú, hőkezelése a tojást alkotó fehérjék hőérzékenysége miatt körülményes. Amennyiben más, alternatív módszerekkel (membránszűrési technikák) sikerülne kinyerni a tojásból az értékes komponenseket, akkor egyrészt csökkenteni lehetne az élelmiszerbiztonsági kockázatot, másrészt az egyes értékes összetevőket egymástól elkülönítve is fel lehetne használni, további élelmiszeripari alkalmazásukat téve ezzel lehetővé.