Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Terhes Gabriella
Virális és bakteriális fertőzések epidemiológiájának, patogenezisének és laboratóriumi diagnosztikájának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Terhes Gabriella
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológia Diagnosztikai Intézet
helyszín rövidítés: KMDI


A kutatási téma leírása:

Annak ellenére, hogy a bakteriális és virális fertőzések mortalitása világszerte csökken, továbbra is jelenős mértékű problémát okoznak, különösképpen az immunszupprimált betegek számának növekedése miatt. A hepatitis E vírusfertőzések száma világszerte emelkedik, ma már jelentős gondot okozva a fejlődő országok mellett a fejlett országokban is. Immunszupprimáltak esetén kialakuló krónikus HEV fertőzés felbukkanása miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap a diagnosztika illetve a véradók esetén a virémiás betegek kiszűrése. A diagnosztikai tesztek érzékenysége széles határok között mozog, ezért nehéz pontos hazai adatot találni a fertőzés előfordulásáról, a cirkuláló genotípusokról és a hazai fertőző forrásokról. Az elmúlt évek intenzív vizsgálatainak köszönhetően egyre több adat elérhető a cystás fibrosisos betegek bakteriális fertőzéseiről, ugyanakkor hiányosak az adatok az újonnan leírt légúti vírusfertőzések esetén.
Mindezek alapján PhD téma keretében vizsgáljuk a légúti vírus-és bakteriális fertőzések jellegzetességeit elsősorban cystás fibrosisos betegcsoportban, továbbá a hepatitis E vírusfertőzések hazai előfordulását, epidemiológiai jellegzetességeit és az előforduló vírustörzsek molekuláris karakterizálása a cél. A patogenezis, a fertőzések epidemiológiájának vizsgálata során nyert információk hozzájárulhatnak a diagnosztika és a fertőzések kezelési lehetőségeinek javításához.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )