Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Környezeti xenobiotikumok és az életmód szerepe a betegségek kialakulásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szabó Andrea
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Népegészségtani Intézet
helyszín rövidítés: PUHE


A kutatási téma leírása:

A PhD téma komplex megközelítésben vizsgálja a krónikus nem fertőző betegségek (pl. daganatok, diabetes, elhízás stb.), illetve bizonyos kóros egészségi állapotok (pl. koraszülés, infertilitás) esetén az életmódi tényezők, valamint a környezeti xenobiotikumok multifaktoriális szerepét. Az életmódi tényezők közül kiemelten foglalkozik a táplálkozási szokásokkal; a környezeti xenobiotikumok közül pedig a per os bevitt testidegen vegyületek egészségi állapotra gyakorolt hatásaira fókuszál. Ez utóbbihoz kapcsolódóan a természetes vegyületek és az étrendkiegészítők fogyasztási szokásait, valamint azok preventív, illetve rizikónövelő hatásait próbálja meg feltérképezni. Az érintett rizikócsoportok vizsgálata főként kérdőíves epidemiológiai módszerekkel történik.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )