Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Cytokinek és apoptózis szerepe komplex pathomechanizmusú kórképekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Megyeri Klára
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: OMI


A kutatási téma leírása:

Fertőzések során a citokinek fontos szerepet játszanak a természetes és az adaptív immunválaszban. Korábbi vizsgálataink során megállapítottuk, hogy különféle vírusok (Sendai vírus, vesicular stomatitis vírus), baktériumok (Staphylococcusok) és szintetikus citokin inducerek (imiquimod) eltérő módon befolyásolják a citokin termelődést. Kimutattuk továbbá, hogy bizonyos citokinek a fagocita sejteket aktiválják, és ezáltal elősegítik a kórokozók elpusztítását és eliminálását. Jelenleg folyó kutatásaink célja az, hogy jobban megértsük bizonyos citokinek különféle baktériumok és vírusok intracelluláris túlélésére gyakorolt hatásában szerepet játszó folyamatokat és molekuláris mechanizmusokat.
A sejthalál formák fontos szerepet játszanak számos betegség patogenezisében. A sejtpusztulás sajátosságainak és mechanizmusának ismerete fontos különféle kórképek tüneteinek jobb megértése szempontjából és új terápiás lehetőségek feltárása érdekében. Korábbi vizsgálataink során a rubeolavírus és a herpes simplex vírus apoptosisra és autofágiára gyakorolt hatását tanulmányoztuk. Adataink szerint e vírusok sejtkárosító hatása fontos szerepet játszik az általuk okozott fertőzések és kongenitális károsodások kialakulásában. Megállapítottuk, hogy a baktériumok, mint a Propionibacterium acnes szintén befolyásolhatják a celluláris autofágiás folyamatokat. A Propionibacterium acnes autofágiát indukáló hatása azonban a szervezet számára előnyös, és a bőr homeosztázisának fenntartását szolgálja. Jelenleg folyó kutatásaink célja különféle baktériumok és vírusok által okozott sejthalál formák jellemzése és a kialakulásukért felelős molekuláris mechanizmusok azonosítása.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )