Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nehézfémek okozta neurobiológiai és magatartás-toxikológiai hatások vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Papp András
társ-témavezető: Vezér Tünde
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Népegészségtani Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A munkahelyi és egyéb környezet nehézfém-szennyezettsége elsősorban emberi eredetű, és többféle formában (légtérbeli nanorészecskék, víz- és talajszennyezés stb.) jelenhet meg. Az exponált szervezeten belül az idegrendszer kiemelt érintettsége annak specifikus érzékenységéből (ioncsatornák, oxidatív stressz) és az emberi élet minőségét nagyban befolyásoló szerepéből következik. A kísérletes munka során az adott nehézfém egy fizikokémiai formájával (pl. oldat, nanoszuszpenzió) szubakutan vagy szubkrónikusan kezelt patkányokban vizsgáljuk az idegrendszer elektrofiziológiai és magatartási szinten megnyilvánuló funkcionális elváltozásait. Az eredmények hozzájárulhatnak a munka- és környezet-higiénés védőintézkedések javításához.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )