Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Burián Katalin
A mukolitikumok hatásának vizsgálata fertőzésekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Burián Katalin
helyszín (magyar oldal): Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: OMII


A kutatási téma leírása:

A mukolitikumok igen gyakran használt szerek virális és bakteriális eredetű légúti megbetegedésekben. Funkciójuk a légúti váladékok oldása, a retenció megakadályozása. Direkt antimikrobiális szerepüket még nem vizsgálták. Kísérleteink során kezdetben in vitro szeretnénk tanulmányozni antibakteriális, különös tekintettel, anti-chlamydiális és antivirális hatását humán, légúti eredetű szövetkultúrában. Amennyiben befolyásolják a pathogének szaporodását, választ kívánunk kapni arra, hogy ezt milyen módon érik el; gátolva vagy fokozva a pathogén bejutását a gazdasejtbe vagy esetlegesen a sejten belül olyan molekulák termelődését indukálják, amelyek hatással van a kórokozó szaporodására. Az in vitro eredmények birtokában tovább kívánjuk vizsgálni a mukolitikumok hatását fertőzött egérmodellben is.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )