Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Terhes Gabriella
Burián Katalin
Baktérium és vírus interakciók

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Burián Katalin
társ-témavezető: Terhes Gabriella
helyszín (magyar oldal): Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: OMI


A kutatási téma leírása:

A herpeszvírus okozta fertőzések legfőbb jellegzetessége az életre szóló látencia kialakítása a primer fertőzés után. A vírus időnként reaktiválódhat, és a különböző váladékokkal ürül. A Chlamydia trachomatis fertőzés a leggyakoribb szexuális úton átvihető bakteriális fertőzés, mely a fertőzött nők 70-90%-ában tünetmentes, viszont felszálló fertőzést okozva a petevezetők hegesedéséhez, méhen kívüli terhességhez, terméketlenséghez vezethet. A kórokozók, ha egy időben, egy helyen fordulnak elő befolyásolhatják egymás szaporodási képességét, az ellenük kialakult immunválaszt, így a betegség súlyosságát. A téma keretein belül, ezen interakciók kutathatók in vitro és in vivo rendszerekben.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )