Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Alsó és felső tápcsatornai endoszkópos ultrahang vizsgálat (diagnosztikus és operatív)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szepes Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: IN1ST


A kutatási téma leírása:

Az endoszonográfia kiemelt jelentőséggel bír a pancreas szolid és cystosus elváltozásainak differenciáldiagnosztikájában, továbbá alapvető fontosságú mind a felső, mind az alsó tápcsatornai malignus folyamatok lokális kiterjedésének és nyirokcsomó érintettségének meghatározásában. Mindemellett egyre nagyobb szerepet kapnak az endoszkópos ultrahangvezérelt terápiás beavatkozások is a klinikai gyakorlatban, bár azok pontos helye a terápiás protokollban még nem minden esetben tisztázott.
Vizsgálatunk célkitűzései:
1. Az endoszonográfia eredményességének értékelése a felső tápcsatornai és pancreas daganatok diagnosztikájában, mintavételében.
2. A pancreas szolid és cystosus daganatainak EUS-vezérelt ablációja eredményességének és biztonságosságának értékelése.
3. A rectalis endoszonográfia eredményességének értékelése a rectumtumorok stádiummeghatározásában, valamint a perirectalis eltérések differenciáldiagnosztikájában, különös tekintettel a tumorrecidíva igazolásában.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )