Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Siklós László
Ultrastrukturális változások vizsgálata neurodegenerációs állatmodellekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Siklós László
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

A mozgató idegsejtek idült degenerációjával járó idegrendszeri betegségek a sejtek fokozatos és megállíthatatlan pusztulása következtében többnyire gyógyíthatatlanok. A sejtek pusztulását jellegzetes mikro-szerkezeti és mikroanalitikai elváltozások előzik meg, melyek hagyományos és speciális elektronmikroszkópos módszerekkel tanulmányozhatók. A vizsgálatok célja a kísérleti állatokban a motoros idegsejtek sebészi beavatkozás, heveny, vagy idült stressz által kiváltott károsodásának és mikrokörnyezetük változásainak elektronmikroszkópos jellemzésével, a betegséggel járó sejt-autonóm és nem sejt-autonóm degeneratív folyamatokat tanulmányozása. További cél egyes gyógyszerjelölt molekulákkal való megelőző vagy poszt-traumatikus kezelés hatásának ultrastrukturális és mikroanalitikai vizsgálatával különböző hatékonyságú szerek elkülönítése.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )