Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Huminsavak antioxidáns tulajdonságai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Csákiné Tombácz Etelka
társ-témavezető: Szakácsné Földényi Rita
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A huminsavak a környezeti rendszerek legelterjedtebb redox aktív szerves molekulái, fontos szerepet játszanak a biogeokémiai folyamatokban, valamint a környezet szennyezéseinek átalakulásában. Élettani szempontból az antioxidáns tulajdonságaik lényegesek, ugyanakkor ezek vizsgálata tudományosan nem megalapozott. Az antioxidáns hatás mértékét tekintve különösen problémás, hogy a huminsavak kémiailag rosszul definiáltak, hasonlóan viselkedő molekulák keverékei, nincs egységesen elfogadott eljárás a kinyerésükre, tisztításukra, frakcionálásukra.

A doktori kutatások célja a téma irodalmi hátterének kritikai feltárása, az alkalmazott eljárások módszerek áttekintése; a huminsavak kinyerése, tisztítása és frakcionálása, modell huminsavak szintézise; a természetes és szintetikus huminsavak általános jellemzése (elemi összetétel, molekulaméret eloszlás, funkciós csoportok, stb.), antioxidáns tulajdonságaik vizsgálata (XRF, ESR, redox potenciál, pH-Eh függvények, stb.). A várható eredmények közelebb visznek a huminsavak komplex viselkedésének értelmezéséhez, elősegítik hasznosíthatóságuk bővülését pl. táplálék kiegészítő készítményekben, kozmetikumokban.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )