Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pszichológiai változások és intervenciós lehetőségek a transzplantált betegek körében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Smudla Anikó
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A téma célkitűzései:
Magyarországon az elmúlt évtizedekben több mint tízezer szervátültetést hajtottak végre. A transzplantáció rövid és hosszú távú sikerességét, így a beteg túlélését számos tényező mellett a recipiens pszichoszomatikus állapota is befolyásolja. Hazánkban a veseátültetettek esetében több vizsgálat történt, de a máj, tüdő, szívbetegek pszichoszomatikus állapotát nem vizsgálták.
A téma célkitűzése a transzplantációra váró krónikus szervelégtelen betegek pszichoszomatikus állapotának felmérése, a szervátültetést követőváltozások felmérése, illetve a pszichés státusz graft funkcióval való összefüggésének elemzése.
A krónikus szervelégtelen, várólistán lévő betegek pszichoszociális állapota jelentősen romlik. A betegség mellett a várólista miatti bizonytalanság fokozhatja a szorongás, depresszió mértékét. Emellett a kivizsgálások és/vagy kezelések miatti kórházban eltöltött idő szociális elszigetelődéshez vezethet. Ezek a tényezők a fizikai állapot változásával együtt jelentős életminőségbeli romlást okozhatnak.
Bizonyos esetekben a végstádiumú szervelégtelenség szenvedélybetegség (pl. alkoholizmus) következtében alakul ki. A szenvedélybetegség személyiség-lélektani jellegzetességeinek és pszichiátriai következményeinek (pl. demencia, pszichotikus zavar, hangulatzavar, szorongásos zavar) korai felismerésével lehetőség nyílik intervenciók alkalmazására, mely mind a várólistán, mind a transzplantációt követően a relapszus kockázatát csökkenthetik.
A transzplantáció befolyásolja a betegek pszichoszociális állapotát és életminőségét. A depresszió lényegesen gyakoribb a szervátültetettek esetében, mint a populációban, és összefüggés mutatható ki a szervátültetés után megnövekedett non-adherencia kockázata, illetve a mortalitás között. Emellett poszttraumás stressz zavar (PTSD) alakulhat ki azon betegeknél, akik halmozottan szembesülnek olyan pszichológiai stresszorokkal mint az életveszélyes állapot, fájdalom, intenzív osztályos kezelés, gépi lélegeztetés, posztoperatív delírium, illetve preoperatív pszichiátriai megbetegedése volt vagy a szociális támogatottsága nem megfelelő. A PTSD negatívan befolyásolja az életminőséget és a mortalitást, emellett jelentősen növelheti a költségeket.
A téma további célkitűzése az eredmények segítségével olyan algoritmusok kidolgozása, melyek megkönnyítik azon rizikófaktorok felismerését, melyek a perioperatív ellátást megnehezítő, illetve a graft funkciót befolyásoló pszichoszomatikus állapotok (például társas és szociális támogatás hiánya, súlyos poszttraumás stressz zavar, depresszió és szorongás jelenléte) kockázatát jelzik előre.
A célok közé tartozik még pszichológiai intervenciós stratégiák adaptálása a rizikó faktorokkal rendelkező, várólistán lévő krónikus betegekre és szervátültetettekre. A pszichoszomatikus érintettségtől függően intervenciós lehetőség lehet a pszichoedukáció, a rendszerszemléletű tanácsadás, a kognitív viselkedésterápia, a szupportív terápia, vagy a személyközpontú terápia megfelelő képzettséggel rendelkező pszichológus révén. Azonosítani kell azt a pontot, ahol a pszichológiai intervenció önmagában már nem elegendő, hanem pszichiáter korai, célzott bevonása szükséges.
A sebésztechnika, az intenzív terápia, az immunszuppresszió változása mellett a magyarországi transzplantációs programok további fejlődése, a szervátültetettek túlélése tovább javítható a betegek pszichoszomatikus állapotának elemzésével létrehozott új terápiás algoritmusok alkalmazásával.


Jelentkezési határidő: 2020-02-13

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )