Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Péter Zoltán
Műanyagalakítás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gépészeti tudományok
Sályi István Gépészeti tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács Péter Zoltán
társ-témavezető: Szávai Szabolcs
helyszín (magyar oldal): Anyagszerkezattani és Anyagtechnológiai Intézet
helyszín rövidítés: ATI


A kutatási téma leírása:

Az Ipar 4.0 fellendítette a különböző fémes alkatrészek műanyag és kompozit elemekkel való kiváltását. Azonban nem elég a műanyagok széleskörű alkalmazása, fontos szem előtt tartani a környezetvédelmi normákat és a biodegradációt. Az ilyen bioanyagok nem minden esetben érik el azokat a mechanikai és felhasználási tulajdonságokat, mint a klasszikus műanyagok, ezért érdemes hangsúlyt fektetni a kutatásukra és az összehasonlításukra, hogy megtaláljuk azt a niche felhasználási területet, ahol használhatók, illetve fejleszteni az anyagtulajdonságukat, hogy kiválthassák a jelenlegi műanyag társaikat.
A klasszikus megmunkálási eljárások mellett egyre elterjedtebbek az additív eljárások, amik új perspektívát adnak a rapid prototyping, modellezés, és kisszériás gyártások területén. Emellett nagyszerű táptalajt biztosítanak a különböző műanyagok és kompozitok használatához a fröccsöntési eljárások mellett.
A kutatásban összehasonlításra kerülnek a különböző műanyag típusok és az additív gyártási módok. Szimulációkkal és mérésekkel alátámasztott validációk alapján fejlesztési, vizsgálati és technológiai alkalmazással kapcsolatos javaslatok kidolgozására kerül sor.


Elvégzendő feladatok:
 A vonatkozó szakirodalmak áttekintése és összehasonlítása. A szakirodalom többsége angol nyelvű, ezért előnyt jelent, ha a jelölt szakmai szintű angol nyelvtudással rendelkezik.
 Additív gyártás technológiái és a használt anyagok vizsgálata
 A vizsgált és megismert anyagok közül a PLA kiemelt vizsgálta, összehasonlítása más anyagokkal
 Nyomtatási paraméterek technológiai vizsgálata
 A vizsgált anyagok vetemedési analízise
 Próbatestek tervezése mechanikai és anyagtulajdonság mérésekhez
 Technológiai szimulációk elvégzése
 Életciklus és környezeti hatások elemzése
 Additív technológia gazdasági elemzése
 A mérnöki gyakorlatban alkalmazható, anyag választási, fejlesztési, vizsgálati és technológiai alkalmazással kapcsolatos javaslatok kidolgozása.

A téma ipari háttere:
Az Inno-Comp Kft-t 1999. január 1-én alapították Közép-Kelet-Európa első integrált polipropilén kompaundálójaként. A cég Budapesttől mintegy 180 km-re keletre, Tiszaújvárosban található. A műanyagok környezetre gyakorolt káros hatásának csökkentése érdekében kutatások folynak alternatívák létrehozásában. A nagymennyiségű felhasználatlan barackmag állomány egy új innovációs utat nyitott meg, egy PLA-hoz hasonló, de barackmaggal töltött kompaund fejlesztésében.
A Varinex Zrt. Magyarország legfelkészültebb prototípus készítő és 3D nyomtató csapata 1998 óta áll a fejlesztők szolgálatában a villámgyors prototípusgyártás, kis-szériás gyártás, gyors szerszámkészítés és 3D visszamodellezés területén.
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. pedig összefogja a kutatási tevékenységeket és modellezési, kutatási és fejlesztési szolgálatok keretében foglalkozik a barackmag kompaund felhasználási lehetőségeivel. Filament formában pedig a 3D nyomtatási paraméterek meghatározásával és szimulációs folyamatok végrehajtásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )