Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tisza Miklós
Innovatív alakító eljárások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gépészeti tudományok
Sályi István Gépészeti tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tisza Miklós
helyszín (magyar oldal): ME, Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Mechanikai Technológiai Intézeti Tanszék
helyszín rövidítés: ATI


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi években, a piaci verseny fokozódásával, egyre erőteljesebb igény jelentkezik rugalmas, új innovatív alakító eljárások kidolgozására és egyre szélesebb körű alkalmazására. A hagyományos képlékenyalakító eljárások általában merev, fix kialakítású szerszámokat alkalmaznak: a munkadarab alakját a munkadarab alakjának megfelelően kiképzett alakító bélyeggel és matricával együttesen határozzuk meg, alakítjuk ki. Azonban különösen olyan esetekben, amikor a szerszámozás költségeinek csökkentése fontos szempont, a szerszám nélküli (matrica nélküli), rugalmas alakító eljárások alkalmazása különösen előnyös lehet. Az inkrementális alakítás egyike e követelményeket kielégítő új innovatív technológiáknak. A Miskolci Egyetem Mechanikai Technológiai Tanszékén évek óta folynak kutatások e témakörben. Jelenleg nemzetközi együttműködésben, Eureka projekt keretében a Ljubljanai Egyetemmel közös kutatás keretében az inkrementális alakítás ipari bevezetését elősegítő alap- és alkalmazott kutatások folynak. A kutatások fő célja az inkrementális alakítás optimális technológiai paramétereinek meghatározása, az alakíthatóság elemzése különféle anyagminőségek alkalmazásával, az elérhető pontosság fokozása.
A kutatás keretében kiemelten fontos terület a különféle technológiai paramétereknek (pl. a lemezvastagság, az anyagminőség, a szerszámparaméterek, az előtolás), a kenőanyagok alkalmazásának hatása az alakíthatóságra, az alakítási határdiagramokra.
A kutatások részben a kapcsolódó projekt nemzetközi és hazai ipari partnereinél is folytathatók.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Képlékenyalakítás elmélete és technológiájának megfelelő ismerete
Számítógépes ismeretek, CADCAM rendszerek és FEM módszerek ismerete

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2020-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )