Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kósa István
Telerehabilitációs technológiák fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kósa István
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Tanszék
helyszín rövidítés: ORFMT


A kutatási téma leírása:

A civilizált világ krónikus betegségeinek jelentős része életmódi tényezőkre vezethető vissza. A lakosság jelentős része több ételt fogyaszt, mint napi fizikai aktivitásához szükséges lenne, ráadásul a tápanyag összetételében is sok esetben durva aránytalanságok vannak jelen.
A kialakult életvitel megváltoztatása ugyanakkor egy igen hosszú folyamat. Az állandó kapacitásgondokkal küzdő ellátó rendszerben az életmódváltozás támogatása elégtelen.
Az infokommunikációs technológiák fejlődésével, ezen rendszerek költségcsökkenésével egyre többen érhetők el életmód támogató informatikai megoldásokkal. Az étkezés, a fizikai aktivitás a tevékenység helyszínén immár naplózható, az egyén számára azonnali visszajelzés biztosítható energiaegyensúlyának alakulásáról, sőt ezen részletes adatok a távolból is felügyelhetők, konzultálhatók.
Ezen fejlesztési irányokban nyert korábbi tapasztalatainkra épülően olyan klinikai vizsgálatokat fog végezni munkacsoportunk, mely az egyén fizikai aktivitásának, a táplálkozásának, stressz szintjének leképezésére alapulóan tesz kísérletet az életmód eredményes befolyásolására.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
A kutatás határterületi jellege miatt egyes kutatások megosztott témavezetésre jelöltek pl. az SZTE ETSZK oktatóival

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-08-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )