Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Cserni Tamás
Az autológ intesztinális rekonstruktív sebészet új koncepciói rövidbél szindróma kezelésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Cserni Tamás
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az általunk kifejlesztett új módszer, a Spiral Intestinal Lengthening and Tailoring (SILT), egy az eddig használatos bélhosszabbító műtéteknél könnyebben kivitelezhető, kevesebb rizikóval jár és fiziológiásabb struktúrát eredményez rövidbél szindrómában. Az eljárás kezdeti klinikai alkalmazását is sikerek övezték. A kutatásunk a hosszabbított bél motilitásra, a bélhosszabbítás előtti szövetexpanziót segítő művi sphincter kifejlesztésére és az ileocoeaclis billentyű autológ sebészi rekonstrukciójára fókuszál.

A struktúrált bél expanzió (SBE) és az autológ intestinális rekonstruktív sebészet (AIRS) együttes alkalmazása a bél transzplantáció ígértes alternatívája. A kezelés azon alapul, hogy a bél felszívó felszíne (az enterocyta tömeg) spontán is növekszik, adaptálódik és ez a folyamat mechanikus erő alkalmazásával fokozható. Az adaptáció és szövet expanzió során kitágult bél elveszti ugyan a motilitását, de ez a hosszabbító és szűkítő eljárással helyreállítható.
Jelenleg a Bianchi és a serial transverse enteroplasty (STEP) műtét a leggyakrabban használt eljárás, de mindkettőnek van hátránya. A Bianchi műtét során a mesenteriumot meg kell hosszában felezni, ez kifejezetten nehéz és a bél vérellátásának jelentős kockázatával jár. A STEP műtét sokkal könnyebb, de teljességgel dezorientálja a bél izomzatát, a circularis rostokat hosszantivá, a hosszantiakat körkörössé alakítja. Ennek hatása a bél motilitására jelenleg ismeretlen.
Az általunk kifejlesztett új módszer a Spiral Intestinal Lengthening and Tailoring (SILT) egy a Bianchi műtétnél könnyebben kivitelezhető műtét, kisebb rizikóval jár, mert nem kell a mesenteriumot megfelezni, nem dezorientálja az izomrétegeket olyan mértékben, mint a STEP műtét. Az eljárás kezdeti klinikai alakalmazását is sikerek övezték.
A kutatásunk az AIRS következő pontjaira összpontosít:
1, A hosszabbított bél motilitása STEP és SILT műtétek után.
2, Művi ileocoecalis sphincter kifejlesztése, mely segítségével kontrolált bél obstrukció / expanzió azaz a felszívó felszín növelése hatékonyan kivitelezhető.
3, Az ileocoecalis billentyű hiánya csökkenti a rövidbél szindróma túlélésének esélyét. A billentyű az elképzelésünk szerint végzett autológ sebészi rekonstrukciója javíthatja a túlélést.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )