Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az arterio-venózus "pCO2-rés" alapján végzett folyadékreszuszcitáció klinikai relevanciájának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Molnár Zsolt
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Anaeszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Kutatási témakör: Kardiorespiratrikus változások monitorozása és modulációja szeptikus állapotokban, valamint a perioperatív időszakban
Az iskola célja kettős: egyrészt kritikus állapotú, szeptikus, valamint magas rizikóval járó műtéten áteső betegeken végeznénk klinikai tanulmányokat, másrészt állatkísérletes modellen vizsgálnánk a szepszis kardiorespiratorikus hatásait.

Kutatási témák:
1. Állatkísérletes vizsgálatok
1.1. Az arterio-venózus "pCO2-rés" alapján végzett folyadékreszuszcitáció klinikai relevanciájának vizsgálata
A folyadékterápia indikációja és végpontjainak meghatározására nincs egységes álláspont, nincs „egyetlen” univerzálisan használható paraméter. Egy soktényezős helyzettel állunk szemben, melyet legrészletesebben invazív hemodinamikai módszerekkel, valamint az oxigén adósságra utaló laboratóriumi mérésekkel lehet monitorozni. Ezek alkalmazása minden beteg esetében azonban nem kivitelezhető, sem idő, sem anyagi háttér erre nem áll rendelkezésre. Korábbi vizsgálataink alapján két egyszerűen mérhető vérgázparaméter, a centrális vénás szaturáció (ScvO2), valamint az arterio-venózus CO2-rés (dCO2), jó érzékenységgel mutatják a hypovolémiát, illetve a hypovolémia okozta oxigén adósságot. Jelen állatkísérletünk célja, egy vérzés-reszuszcitációs modellben annak vizsgálata, hogy használható-e az ScvO2 és/vagy a dCO2, mint reszuszcitációs végpont(ok).

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )