Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Norbert
A Na+/Ca2+-exchanger vizsgálata szívizomban: élettani szereptől a ritmuszavarokig

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Norbert
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, 6720 Szeged, Dóm tér 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A szív akciós potenciálja, és Ca2+ ciklusa egy időben, egymással szoros kapcsolatban zajlik. Az akciós potenciál platófázisa (2. fázis) alatt Ca2+ áramlik a sejtbe, mely a rianodin receptorokhoz kötve, jelentős mennyiségű Ca2+-ot szabadít fel a szarkoplazmatikus retikulumból (SR). Az így felszabaduló Ca2+ mennyiség fluoreszcens optikai módszerrel jól követhető, és Ca2+ tranziensnek nevezzük. A miofilamentumokhoz kötődve létrehozza a kontrakciót, majd a relaxáció érdekében leválik, és nagyobb része az SERCA ATPáz-on keresztül visszakerül a SR-ba, és egy kisebb – a beáramlott Ca2+-mal azonos mennyiség – a Na+/Ca2+ kicserélő forward módján (NCX) keresztül kijut a sejtből. Az NCX az egész akciós potenciál alatt aktív, és reverzál potenciáljától függően egy rövid ideig reverz majd jelentősen hosszabb időtartamig forward módban működik. Működését az aktuális membránpotenciál, valamint az intra-, és extracelluláris Na+ és Ca2+ ionok szintjei befolyásolják.
Számos szívbetegség során, az intracelluláris Na+, Ca2+ szintek jelentősen eltolódhatnak, valamint az akciós potenciál időtartama is változhat. Mivel ezek a faktorok az NCX legfontosabb szabályozó faktorai, így kézenfekvő, hogy az NCX kinetikája is változik, és éppen ez a változás tehető felelőssé számos ritmuszavar kialakulásáért. A jelenlegi tudásunk az NCX-ről meglehetősen hiányos, mert eddig nem állt rendelkezésünkre kellően szelektív NCX-gátló szer. Mivel laboratóriumunk jelenleg az egyetlen, amely rendelkezik kellően hatékony és szelektív NCX gátlóval, a tudományos projekt keretein belül lehetőségünk nyílik az NCX alaposabb tanulmányozására mind élettani, kórélettani, mind farmakológiai szempontból. A témában az alábbi kérdésekre keressük a választ: Milyen módon vesz részt az NCX áram az akciós potenciál kinetikájának kialakításban, illetve gátlása hogyan befolyásolja az akciós potenciál időtartamát? Van-e szerepe az NCX-nek a szinusz frekvencia szabályozásában? Rendelkezik az NCX gátlás pozitív inotróp hatással, és milyen körülmények között jelenhet meg? Hogyan jönnek létre az NCX-mediált ritmuszavarok és ezekben a kórképekben a szelektív NCX gátlás járhat-e valamilyen antiaritmiás jelentőséggel?

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-06-18

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )