Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az agyi oxigenizáció monitorozásának alternatív lehetőségei súlyos koponyatraumában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Molnár Zsolt
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Anaeszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Kutatási témakör:
Kardiorespiratrikus változások monitorozása és modulációja szeptikus állapotokban, valamint a perioperatív időszakban
Az iskola célja kettős: egyrészt kritikus állapotú, szeptikus, valamint magas rizikóval járó műtéten áteső betegeken végeznénk klinikai tanulmányokat, másrészt állatkísérletes modellen vizsgálnánk a szepszis kardiorespiratorikus hatásait.

2. Klinikai vizsgálatok
2.1. Az adekvát agyi oxigenizáció alapfeltétele a megfelelő oxigénszállító kapacitás és perfúzió mellett az adekvát agyi oxigén felvétel. Ennek monitorozása csak komplex módszerekkel kivitelezhető, melynek része az invazív hemodinamika, agyi szöveti oxigenizáció, és bulbus juguli oximetria. Célunk, egy prospektív leíró vizsgálat arról, hogy invazív hemodinamikai monitorozás mellett végzett keringéstámogatás alatt, a bulbus juguli és a ScvO2 hogyan korrelál egymással. Ennek jelentősége, hogy lélegeztetett, szedált betegekben az ScvO2 változásaiért döntően az agyi oxigénfogyasztás a felelős. Nem készült azonban vizsgálat arra vonatkozóan, hogy ennek értékei hogyan korrelálnak a bulb. juguliba helyezett katéterrel mért értékekkel. Pozitív eredmény esetén az ScvO2 kiválthatná a sokkal nehezebben behelyezhető bulb. juguliba vezetett katéter használatát, és fontos eszköze lehetne az ágymelletti agyi oxigénfelvétel monitorozásának.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )